Peter Szijjarto: Politica externă a Ungariei va rămâne „ungurească şi suverană”, în ciuda presiunilor internaţionale

0 28

Politica externă a Ungariei „va rămâne ungurească şi suverană”, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto. El a adăugat că guvernul maghiar „nu va ceda niciunei presiuni internaţionale” şi va continua să se concentreze pe interesele naţionale, pentru că războiul din Ucraina „nu este războiul Ungariei”.

Peter Szijjarto a declarat luni, la conferinţa anuală a diplomaţilor ungari, că obiectivul principal al guvernului este de a asigura securitatea şi dezvoltarea Ungariei, în pofida „celor mai grave provocări economice şi de securitate de până acum la adresa Europei”, potrivit MTI, preluată de Agerpres. Szijjarto a sugerat că măsurile guvernului de la Budapesta „vor merge cu siguranţă contrar aşteptărilor mainstream-ului internaţional liberal” şi „diplomaţii (ungari) trebuie să fie pregătiţi să-şi facă treaba sub o mare presiune internaţională”. „Din fericire, suntem obişnuiţi cu aceasta”, a adăugat el.

Szijjarto a precizat că se aşteaptă la o „presiune deosebit de mare”, în special în două probleme. Una este războiul din Ucraina, care „nu este războiul Ungariei”, a spus el. Totodată, Peter Szijjarto a precizat că executivul de la Budapesta a condamnat războiul şi sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

„Noi nu suntem responsabili şi nimeni nu ne poate cere să plătim preţul. Refuzăm în continuare să participăm (la conflict)”, a subliniat Szijjarto. Referitor la faptul că Ucraina ar fi „redus serios” învăţământul în limba maghiară pentru etnicii unguri, Szijjarto a spus că Ungaria şi-a exprimat îngrijorările în această privinţă, dar că „aliaţii noştri, prietenii noştri, colegii noştri din UE nu ar recunoaşte această problemă”. „Atât timp cât Ucraina refuză să restaureze drepturile comunităţii ungare, noi nu putem sprijini începerea negocierilor sale de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

De asemenea, potrivit lui Szijjarto, canalele de comunicare cu Rusia ar trebui menţinute, „în caz contrar, până şi speranţa pentru pace va dispărea”. Ungaria nu îşi va rezilia nici acordurile sale cruciale în domeniul energiei, a adăugat el. Potrivit lui Szijjarto, Ungaria a devenit între timp „un punct de întâlnire între investiţiile vestice şi cele estice”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata