Petrolul și grâul, mai ieftine după ce Rusia a anunțat că va „reduce drastic” asaltul asupra Kievului

0 133

Cotația grâului a coborât astăzi la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni, iar porumbul și-a continuat declinul, după ce Rusia a semnalat că își va reduce atacurile asupra unor importante orașe din Ucraina, transmite Bloomberg.

„Negocierile între Rusia și Ucraina oferă speranțe pentru o destindere”, susțin analiștii firmei de consultanță Agritel. Moscova a anunțat că își reduce activitățile militare în Ucraina și dacă se va confirma, o inversare a invaziei ar ajuta la diminuarea perturbărilor provocate de război asupra comerțului mondial cu cereale, potrivit Bloomberg. Imediat după anunțul Moscovei, la Bursa de la Chicago, cotațiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după 17 martie. În cazul grâului, cotațiile au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de zece dolari per bushel. Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu.

Pe același fundal, petrolul american a scăzut sub 100 de dolari, iar Brent, referinţa mondială, a pierdut 5,4%, anunţă Reuters.

Anunţul a atenuat temerile legate de aprovizionarea cu energie, care au dus la o creştere fulminantă a preţurilor petrolului la începutul acestei luni. Petrolul american s-a prăbuşit cu 6,4%, la 99,25 dolari pe baril, în ultimele tranzacţii. Ţiţeiul Brent, referinţa mondială, a pierdut 5,4%, la 106,43 dolari pe baril, scrie mediafax.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata