Ping-pong cu oameni disperați. Belarusul a început să trimită înapoi acasă miile de imigranți pe care îi adusese la granița cu Polonia

0 52

Sute de imigranți au plecat de la granița dintre Polonia și Belarus și s-au dus la Minsk, ca să ia avionul înapoi spre casă. Mulți dintre ei își dăduseră toate economiile ca să ajungă mai aproape de Europa Occidentală. Dar în loc să ajungă în Germania, au petrecut câteva săptămâni într-o pădure din Belarus, în frig, ploaie și fără mâncare. În acest timp, Minskul s-a folosit de ei și a încercat să șantajeze Uniunea Europeană. Mulți imigranți continuă să spere că dacă tot au ajuns până aici, poate pot intra, totuși, în Uniunea Europeană. 

Belarusul încearcă în continuare să se tocmească cu Uniunea Europeană, crezând că va obține totuși ceva în urma șantajului cu imigranți. Minskul doreşte ca Uniunea Europeană să preia 2.000 de migranţi și promite că în schimb va repatria în ţările lor alţi 5.000 de migranţi, pentru a soluţiona actuala criză de la frontiera cu Polonia. Anunţul a fost făcut joi de Natalia Eismont, purtătoare de cuvânt a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, citată de agenţia de presă BelTA. „Uniunea Europeană creează un coridor umanitar pentru 2.000 de refugiaţi care sunt campați la graniță. Ne angajăm să facilităm (pe cât posibil şi dacă ei doresc) revenirea celorlalţi 5.000 în ţara lor”, a declarat Eismont.

Deocamdată, precizează Reuters, nu este clar dacă propunerea va fi acceptată de UE, în special pentru că Minskul pune condiții pentru repatrierea celor 5.000 de migranţi. Anterior, Comisia Europeană subliniase că nici nu se pune problema unei eventuale negocieri cu Lukaşenko.

Un avion cu imigranți a plecat luni de la Minsk spre Irak

Autoritățile din Belarus au evacuat joi cele două tabere principale de imigranți de la granița cu Polonia, aducând migranții rămași în pădure și cazându-i într-un depozit din apropiere, a anunțat joi agenția de presă de stat belarusă BelTA, citată de Reuters.

Dacă informația se va confirma, ar putea fi o evoluție importantă în criza de la frontieră, care s-a transformat în ultimele săptămâni într-o confruntare majoră între Est și Vest, menționează Reuters.

Între timp, un prim avion a decolat joi de la Minsk cu destinaţia Bagdad, având la bord migranţi care au fost blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, a anunțat administraţia aeroportului din capitala belarusă.

Citește articolul integral AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata