Planurile strategice ale Rusiei pentru țările baltice

1.449

Documente confidențiale obținute de Yahoo News și de instituții de presă partenere dezvăluie planurile ambițioase ale Kremlinului în privința țărilor baltice, țări membre NATO.

Documentele interne ale administrației prezidențiale ruse arată planurile ambițioase ale Moscovei de a împiedica construirea de baze militare NATO, de a slăbi guvernele democratice, de a extinde influența culturală și lingvistică rusă și de a consolida organizațiile politice pro-Kremlin.

Documentele au fost redactate de Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră, cea care a elaborat de altfel planuri similare pentru absorbirea Belarusului și răsturnarea guvernului pro-occidental al Republicii Moldova.

Obiectivele privesc trei sectoare: politic, militar, tehnico-militar și de securitate; comercial și economice; umanitar sau social. Acestea corespund unor obiective pe termen scurt (până în 2022), mediu (2025) și lung (2030).

Fiecare dintre țările baltice este privită din două perspective, în materiale separate: a „intereselor strategice ale Federației Ruse” , respectiv a riscurilor care se află în calea Rusiei.

În ceea ce privește „sfera umanitară”, promovarea culturii ruse și conservarea învățământului în limba rusă sunt primordiale.

În Estonia locuiesc aproximativ 300.000 de etnici ruși (aproximativ 24% din populație); în Letonia aproximativ 471.000 (aproximativ 25% din populație); Lituania, cea mai populată dintre țările baltice, cu 2,8 milioane de locuitori, are cea mică diasporă rusă: 140.000 (doar 5% din populație).

Letonia

Estonia și Letonia au adoptat recent reforme prin care vor interzice treptat grădinițelor și școlilor să predea în limba rusă.

Strategia Rusiei pentru Estonia constă în „propagarea culturii ruse” și formarea de „tineri talentați vorbitori de limbă rusă” în universitățile rusești.

Un obiectiv pe termen mediu pentru Letonia este „deschiderea unei școli la misiunea externă rusă din Riga, ca potențial centru de implementare a unui set de măsuri de menținere și consolidare a poziției limbii, literaturii, culturii și educației ruse în Letonia”.

Un alt obiectiv declarat explicit în documente este de a împiedica „înființarea de baze militare NATO” în Letonia și Lituania.

Estonia

Totuși, de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut, amprenta alianței nu a făcut decât să crească în țările baltice. Numărul trupelor aliate în Estonia se apropie deja de 2.000, iar SUA au trimis o companie de infanterie echipată cu sisteme de rachete (HIMARS) în Estonia în decembrie anul trecut.

Crearea condițiilor pentru „slăbirea influenței țărilor occidentale în domeniile militar-politic, comercial-economic și umanitar” și „contracararea încercărilor forțelor politice estoniene antirusești de a falsifica istoria” este următorul obiectiv propus în documente pentru Estonia.

În acest context, falsificarea istoriei se referă la comemorarea pierderii independenței în 1940, în urma anexării sovietice; omagierea drept eroi a partizanilor antisovietici în timpul unei perioade lungi de ocupație; și la celebrarea independenței după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Aceste teme, componente ale identității naționale moderne a Estoniei, sunt prezentate în mod fals în documentele interne ca „glorificare a nazismului”, notează Yahoo News.

În 2007, decizia de Estoniei de a muta un monument sovietic din al Doilea Război Mondial din centrul capitalei la un cimitir militar a provocat revolte ale etnicilor ruși, probabil încurajate de peste graniță. Apoi a urmat un atac cibernetic masiv împotriva țării, care a paralizat temporar comerțul digital și sectoarele bancare ale Estoniei. Un oficial estonian anonim a declarat pentru BBC în 2017 că atacurile, au fost „orchestrate de Kremlin, iar bandele rău intenționate au profitat apoi de ocazie pentru a se alătura” acestora.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și