Politica de extindere a UE trebuie să includă măsuri concrete de fortificare a securității pentru statele candidate

0 18

Uniunea Europeană trebuie să urmărească obiective mai ambițioase în domeniul militar atât pe cont propriu, cât și în relația cu viitorii săi membri, Republica Moldova și Ucraina. Este opinia fostului ministru de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și a unui fost secretar de stat francez, Laurence Boone. Cei doi au declarat pentru Euronews că politicile de securitate sunt la fel de importante ca cele împotriva corupției.

Potrivit fostului ministru de Externe de la Chișinău, este important ca politica de extindere a Uniunii Europene să includă măsuri concrete de fortificare a securității pentru statele cu statut de candidat.

„Războiul i-a determinat pe europeni să se angajeze, încă o dată, într-o conversație privind transformarea Europei într-o putere geopolitică. Dar pe măsură ce Europa se pregătește să facă mai multe în politica de apărare și industrie, trebuie să se schimbe și modul în care se urmărește extinderea. La fel cum UE trebuie să-și adapteze cheltuielile de apărare, producția de arme, bugetarea și prioritățile energetice la război, politica de extindere ar trebui să înceapă, de asemenea, integrarea acestor măsuri”.

Cei doi foști oficiali afirmă în context că Uniunea Europeană trebuie să urmărească obiective mai ambițioase în domeniul militar atât pe cont propriu, cât și în relația cu viitorii săi membri. „Statele care sunt pe cale de a deveni membri ai blocului comunitar nu dispun de aceleași umbrele de securitate, precum celelalte țări din Uniunea Europeană, care fac parte și din NATO”, accentuează Nicu Popescu și Laurence Boone.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata