Politolog: Situația seamănă cu un joc de șah, în care cel mai mare șahist al țării a pierdut

0 140

Consultările desfășurate de președintele Maia Sandu și desemnarea făcută după ele s-ar asemăna cu o cursă, pe care Partidul Socialiștilor a pierdut-o. Acest lucru reiese din felul în care s-au derulat consultările. Deși anterior au fost mai multe discuții că nu vor fi alte nominalizări pentru funcția de prim-ministru, brusc șefa statului a schimbat macazul, acest lucru asemănându-se cu un joc de șah, în care cel mai mare șahist al țării (Igor Dodon) a pierdut. De această părere este Veaceslav Berbeca, politolog IDIS „Viitorul”. Potrivit lui, jocul practic a fost rezolvat, iar într-o săptămână toate lucrurile urmează a fi trasate. Și depinde de reacția PSRM – fie va cere ca decretul de desemnare să fie declarat neconstituțional, fie va vota guvernul propus de Igor Grosu.

Contactat de IPN, Veaceslav Berbeca a declarat că acțiunile președintelui s-au conturat, probabil, într-un context în care de undeva se știa că Mariana Durleșteanu se va retrage sau că va fi convinsă să o facă. În opinia sa, marea greșeală a lui Igor Dodon și a socialiștilor a fost că a participat la aceste negocieri, împreună cu cealaltă parte a majorității parlamentare – grupul Șor. Pentru că, din moment ce au zis că au un candidat desemnat, lucrurile erau consumate și clare pentru toți. Însă, când au acceptat aceste consultări, pentru ei a fost o plasă în care au căzut.

Politologul este de părere că socialiștii s-au pomenit frustrați, nemulțumiți și nedumeriți. Și ieri, ei erau gata să ajungă să conteste la Curtea Constituțională decretul prezidențial, prin care Igor Grosu a desemnat în calitate de candidat pentru funcția de premier. PSRM ar putea depune sesizare prin care vor cerere declararea neconstituțională a decretului, dar și ar putea să înainteze din nou un candidat. (Nota redacției: PSRM a anunțați azi că va contesta decretul Maiei Sandu ) Dar acest lucru, cumva, trebuie făcut probabil după contestarea decretului.

Dacă Igor Grosu va veni cu echipa sa în fața Parlamentului, aceasta va fi cea de a doua tentativă de învestire a unui guvern. Respectiv, dacă echipa candidatului desemnat nu va acumula numărul necesar de voturi, președintele se va adresa la Curtea Constituțională pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Pe 23 martie expiră perioada în care putea fi numit un executiv. Și nu este exclus că Igor Grosu va veni în plen chiar în ultima zi din acest termen.

În opinia politologului, acum PSRM e într-o situația complicată din mai multe puncte de vedere. Dacă socialiștii votează candidatul propus de Maia Sandu, este probabil ca multe lucruri despre care se vorbește în societate, cum ar fi scheme, interese, să fie date peste cap. Și acest fapt ar lovi în mod direct asupra componentelor care formează majoritatea parlamentară. În cazul anticipatelor, problema cea mai mare pentru Igor Dodon este că stă prost în sondaje. Respectiv, pe socialiști mai mult îi deranjează ratingul lor decât problemele oamenilor pe care le invocă pentru a evita acum alegerile anticipate.

„Igor Dodon este una dintre piesele care a făcut mai mult rău decât bine Republicii Moldova. De aceasta, nu cred în toate bocetele lor. Cred că mai mult îi deranjează ratingul lor. Nu sunt convingători când vorbesc despre problemele societății. Sunt într-o scădere, de asta nu au vrut alegeri anticipate foarte curent. Dacă le voiau, le provocau”, afirmă politologul.

Președintele Maia Sandu a anunțat ieri, 16 martie, că a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura pentru funcția de prim-ministru. Având în vedere că nu există acum un candidat care să fie susținut de o majoritate formalizată, a decis să-l propună pe Igor Grosu, președintele PAS, pentru funcția de premier. Șefa statului i-a cerut lui Igor Grosu să pregătească programul de guvernare, să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament.

Pe 11 februarie, premierul desemnat de președinte, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. Dacă eșuează și a doua tentativă de învestire a Guvernului, Parlamentul este dizolvat și se stabilesc alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: https://www.ipn.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata