Un număr record de migranți au trecut granița Poloniei cu Belarusul de vinerea trecută, serviciul polonez de frontieră a declarat luni, pe fondul acuzațiilor că Minsk folosește migranții pentru a exercita presiuni asupra statelor Uniunii Europene. De vineri, polițiștii de frontieră au reținut 349 de migranți ilegali, presupuși din Irak și Afganistan

Polonia și Lituania au înregistrat o astfel de creștere a migrației ilegale în ultimele săptămâni, încât cele două țări au apelat la UE pentru ajutor, iar parlamentul de la Vilnius va ține marți o reuniune extraordinară pentru a discuta problema.

Autoritățile acestor țări l-au acuzat pe Alexandru Lukașenko că folosește migranți pentru a exercita presiuni asupra UE pentru a realiza ridicarea sancțiunilor sau ca răzbunare a Poloniei pentru acordarea azilului sportivei bieloruse Kristina Timanovskaya, care a refuzat să se întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice din Tokyo.

Purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră, Anna Mikhalska, a declarat că numărul migranților reținuți în ultimele zile a atins un record.

Cel mai mare grup de 85 de persoane ar fi fost reținut sâmbătă la stația Kuznitsa.

Anul acesta, departamentul de frontieră care lucrează la granița cu Belarus a reținut 871 de imigranți ilegali. În 2020, serviciul de frontieră a reținut 122 de migranți ilegali în timp ce trecea frontiera cu Belarus.

Vineri, Polonia și Lituania au cerut organizațiilor europene să le ajute să facă față crizei migrației. Miniștrii de interne ai UE vor discuta această problemă la o reuniune extraordinară din 18 august.

Lukașenko a declarat că țările occidentale nu ar trebui să aplice sancțiuni împotriva Minskului, avertizând că acestea ar putea avea efectul opus, dovadă fiind evenimentele de la frontierele Belarusului cu Polonia, Ucraina, Lituania și Letonia.

Între timp, după cum a raportat Radio Liberty, șeful ministerului de interne leton, Maria Golubeva, a propus guvernului să introducă o situație de urgență la frontiera letonă-bielorusă pentru a proteja frontierele letone și externe ale Uniunii Europene de migranții ilegali.

În ultimele trei zile, peste 200 de migranți ilegali au fost reținuți la granița dintre Letonia și Belarus.

Anterior, starea de urgență la granița cu Belarus a fost introdusă de autoritățile lituaniene.

De asemenea, Parlamentul lituanian va dezbate marți, 10 august, subiectul cu privire la construcția unui gard înalt de metal, acoperit cu sârmă ghimpată la granița cu Belarus. Proiectul a fost înaintat pentru a opri migranții care în ultima perioadă traversează ilegal granița într-un număr record.