Polonia introduce restricții de deplasare diplomaţilor ruşi pe teritoriul său

0 64

Polonia va limita deplasările diplomaţilor ruşi pe teritoriul său, restricţii motivate de guvernul de la Varşovia prin „războiul hibrid” desfăşurat de Rusia contra UE, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Anunţ o decizie a Poloniei referitoare la implicarea statului rus în războiul hibrid împotriva UE, inclusiv împotriva Poloniei. Va fi vorba despre restricţii de circulaţie pentru diplomaţii ruşi în ţara noastră”, a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski.

Restricţiile vor fi impuse tuturor diplomaţilor ruşi şi celorlalţi membri ai personalului ambasadei ruse la Varşovia, cu excepţia ambasadorului. Aceştia se vor putea deplasa doar în voievodatul central Mazovia, iar consulii doar în provinciile aflate în zona lor de competenţă, a precizat acelaşi ministru, care a îndemnat şi alte ţări să „urmeze exemplul” Poloniei.

Într-o primă reacţie după acest anunţ, Ministerul rus de Externe a transmis că va analiza restricţiile impuse de Polonia împotriva diplomaţilor săi şi va recurge la represalii. „Vom lua măsuri de retorsiune astfel încât liderii polonezi, care sunt copleşiţi de rusofobie, să regrete mult următoarele lor măsuri antiruseşti”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform agenţiilor ruse de presă, citate de Agerpres. Premierul polonez Donald Tusk a acuzat săptămâna trecută Rusia că pune la cale acte de sabotaj în Polonia. El a anunţat marţi la o conferinţă de presă arestarea a încă trei persoane acuzate de spionaj sau de pregătirea unor acte de sabotaj în favoarea Rusiei, după ce în ziua anterioară fuseseră arestate nouă persoane sub acuzaţii similare. Printre acţiunile desfăşurate sau plănuite de acest grup, a explicat premierul polonez, se regăsesc „bătăi, incendii şi tentative de incendiere”. Donald Tusk a sugerat că şi incendiul survenit în cel mai mare mall din capitala Varşovia ar putea fi un act de sabotaj, adăugând că anchetatorii polonezi încă investighează dacă a existat o implicare a Rusiei.
ere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata