Populiștii anti-UE și-au dat întâlnire la Varșovia! Summitul lor a fost un eșec

0 263

În cadrul Summitului liderilor europeni conservatori și din extrema dreaptă, ținut la Varșovia sâmbătă, populiștii de dreapta nu au reușit să ajungă la un acord politic de colaborare între partidele lor.

Printre participanți s-au numărat prim-ministrul ungar Viktor Orban, liderul din extrema dreaptă din Franța, Marine Le Pen, și gazda evenimentului, liderul partidului populist PiS din Polonia, Jaroslaw Kaczynki. Obiectivul întâlnirii de la Varșovia era să producă o schimbare în UE, despre care naționaliștii și populiștii europeni spun că încearcă să distrugă „suveranitatea statelor-națiune”.

Liderii partidelor naționaliste au promis că vor face front comun în Parlamentul European pe tema suveranității și a crizei migranților, însă n-au reușit să formeze oficial o nouă alianță. La finalul întâlnirii, paricipanții au semnat o declarație prin care aduc acuzații UE și cer mai multă putere pentru statele membre.

Kaczynski a zis că Europa are de înfruntat „noi provocări” și a criticat ideea de federalizare a Europei, pentru care a dat vina pe Germania. Acesta este de părere că federalizarea în UE o să restrângă independența membrilor săi.

De notat ar fi absența unor potențiali aliați, precum Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului și Giorgia Meloni, din partea partidului Frații Italiei. Salvini a respins crearea noului grup politic.

Președintele PNȚCD din România a fost surprins în fotografia oficială a summitului de la Varșovia. Sub conducerea lui Pavelescu, PNȚCD s-a remarcat prin cooperarea cu PSD (pe listele căruia l-a trimis în Parlamentul European pe Cristian Terheș) și lipsa de relevanță pe scena politică.

Apropierea dintre Marine Le Pen și Vladimir Putin – un subiect mai puțin controversat pentru liderii de dreapta ai Poloniei

Marine Le Pen spera că va fi posibilă formarea unui singur grup în Parlamentul European care să reprezinte cea mai puternică forță din parlament după partidul de centru-dreapta, Partidul Popular European (EEP).

Summitul a avut loc după întâlnirea Prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki cu Le Pen în octombrie la Bruxelles și vizita lui Le Pen la Budapesta câteva zile mai târziu.

Apropierea dintre Le Pen, lidera partidului ultranaționalist Adunarea Națională – fostul Front Național, și liderii polonezi vine după mai mulți ani în care relațiile calde dintre Le Pen și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au fost criticate dur.

Partidele poloneze din opoziție au acuzat PiS de încercarea de a consolida cooperarea cu partidele pro-ruse. „Rusiei nu-i pasă că extrema dreaptă este vizibil anti-rusească. Este în interesul Rusiei să fie anti-UE, anti-America, anti-LGBT, anti-vaccin, anti-refugiați, anti-orice – atâta timp cât subiectul polarizează societatea”, a scris în poloneză pe Twitter Donald Tusk, fost prim-ministru al Poloniei și președinte al Consiliului European și actual lider al Platformei Civice, principalul partid de opoziție din Polonia.

„În Polonia, PiS și Condeferația acționează în interesul Rusiei, chiar dacă liderii și electoratul lor înțeleg asta sau nu”, a conchis Tusk.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata