Postul de televiziune NIT a pierdut procesul intentat la CEDO împotriva Republicii Moldova. Ministrul Justiției a reacționat

332

Postul de televiziune NIT a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul intentat împotriva Republicii Moldova. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marți, 5 aprilie, hotărârea prin care afirmă că decizia autorităților de la Chișinău cu privire la retragerea licenței de emisie postului afiliat comuniștilor, NIT TV, este perfect legală.

În perioada 2009-2011 postul de televiziune a fost sancționat în repetate rânduri pentru încălcarea legislației privind protejarea pluralismului, în special pentru nerespectarea neutralității și a imparțialității în cadrul buletinelor de știri. În acest sens, Consiliul Coordonator al Audiovizualului („CCA”) a acuzat NIT de lipsă de pluralism, buletine de știri părtinitoare din punct de vedere politic, favorizând un singur partid de opoziție, și difuzarea știrilor distorsionate.

Licența de emisie a postului de televiziune NIT a fost retrasă în data de 5 aprilie 2012 de către Consiliul Audiovizualului (CA) de atunci, pentru nerespectarea pluralismului de opinie. CA şi-au explicat decizia prin faptul că NIT cheama la tulburări sociale şi ură interetnică, reflecta în lumină negativă guvernarea pro-europeană de atunci şi promova mesajele politice ale PCRM.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a salutat decizia CEDO, precizând că acest lucru demonstrează că judecătorii, care au administrat acest dosar au luat decizii corecte, fapt ce demonstrează până unde poate „merge” propaganda și jurnalismul.

„Hotărârea CtEDO în cauza „NIT vs Moldova” ne arată foarte bine unde e „hotarul” dintre propagandă și jurnalism. Știam că sunt lucruri diferite, dar de astăzi lucrurile au devenit și mai clare. Felicitări judecătorilor care încă în 2013 au reușit să stabilească această linie de demarcare”, a scris pe o rețea de socializare Litvinenco.

Totodată, ministrul Justiției a venit cu o atenționare și pentru posturile TV, care până în prezent încă fac partizanat mediatic în favoarea anumitor actori politici.

„Este un precedent, care trebuie să dea de gândit instituțiilor care continuă să facă propagandă și să promoveze în mod conștient tot felul de fake-uri”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și