Povestea luptătorilor nepalezi de elită Gurkha înrolați ca mercenari în Rusia. „Pătează mândria națiunii mele”

0 137

Se crede că cel puțin 50 de luptători de elită Gurkha s-au alăturat Grupului paramilitar Wagner de la declanșarea războiului în Ucraina, iar până la 200 de cetățeni nepalezi au călătorit în Rusia pentru a se alătura armatei acestei țări, relatează The Telegraph.

Situația a pus guvernul de la Kathmandu într-o postură neplăcută, acesta fiind criticat pentru că nu a reușit să împiedice cetățenii nepalezi să se alăture efortului de război al Rusiei. Decizia acestora de a deveni recruți ai grupării mercenare ruse a fost luată în contextul în care India a înăsprit regulile de înrolare a trupelor nepaleze în armată.

Soldații Gurkha au distribuit online clipuri cu antrenamentele lor la baze din Rusia și Belarus, în cantine militare și purtând discuții despre potențialele riscuri ale luptei în Ucraina.

Povestea luptătorilor Gurkha care s-au înrolat ca mercenari în Rusia

Kamal Acharya, în vârstă de 22 de ani, a plecat din statul său Chisapani având destinația Moscova la începutul lunii mai.

Pe 29 mai, el a distribuit o fotografie în care apare ținând în mână o pușcă de asalt, în incinta unei instalații militare rusești. O înregistrare video publicată ulterior pe TikTok îl arată  dezasamblând și reasamblând arma fără efort.

Umesh Shahi, un prieten al lui Acharya, a declarat pentru The Telegraph că acesta din urmă a decis să plece în Rusia după ce a aflat că Moscova oferă salarii bune pentru luptătorii mercenari.

Ne-a spus că există un risc, dar banii l-au ademenit să se ducă”, a spus el.

Alți soldați Gurkha care s-au alăturat forțelor Kremlinului au făcut acest lucru la finalul studiilor universitare în Rusia.

Am avut două opțiuni după ce mi-am încheiat studiile: să rămân șomer sau să mă înrolez în armata rusă”, a declarat pentru Nepal TV un bărbat care a studiat medicină în Rusia și care, în loc să se întoarcă în țara natală, a preferat să se înscrie în armată.

Luptătorul a declarat că forma sa fizică bună a fost avantajul care i-a asigurat acceptarea, după ce a depus cererea de înrolare la sfârșitul lunii mai.

Peste o duzină de cetățeni nepalezi se antrenează intensiv alături de alți luptători străini la o bază din apropierea graniței cu Ucraina, a dezvăluit el.

„Instruirea noastră include utilizarea armamentului avansat și se întinde pe tot parcursul zilei iar, uneori, durează până noaptea”, a precizat recrutul.

„După un an, devine disponibilă și cetățenia. Dacă nu sunt ucis în 12 luni, voi trăi aici”, a spus el, adăugând că primește o remunerație lunară echivalentă cu 50.000 de rupii nepaleze (290 de lire sterline), și beneficiază și de asigurare pe perioada antrenamentelor.

Un fost soldat al armatei nepaleze, care vine din provincia Karnali, a povestit pentru Nepal TV că a aflat despre „oportunitățile din armata rusă” în timp ce lucra ca agent de securitate în Dubai.

Înrolat în prezent în armata rusă, el a considerat că pregătirea anterioară în armata nepaleză a fost avantajoasă pentru el, deoarece i-a facilitat tranziția în forțele rusești.

Suntem mai mult de două sute de camarazi străini și trei prieteni nepalezi”, a spus el.

Inițial, a luat în considerare posibilitatea de a se înrola în Legiunea Străină Franceză, dar a fost descurajat de procesul de recrutare lung și dificil.

Guvernul nepalez vrea revenirea lor în țară

Se crede că cel puțin 50 de luptători Gurkha s-au alăturat Grupului Wagner de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, iar până la 200 de cetățeni nepalezi au călătorit în Rusia pentru a se alătura armatei ruse.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata