Povești false destinate americanilor: Prima doamnă a Ucrainei și-a cumpărat o masină Bugatti cu bani din fondurile de ajutor ale SUA

0 82

O rețea de site-uri web cu sediul în Rusia, deghizate în ziare locale americane, pompează povești false ca parte a unei operațiuni bazate pe inteligență artificială care vizează din ce în ce mai mult alegerile din SUA, poate dezvălui o investigație BBC. Un fost ofițer de poliție din Florida care s-a mutat la Moscova este unul dintre personajele-cheie din spatele acestei rețele.

Ar fi fost o știre bombă: dacă ar fi fost adevărată. Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, ar fi cumpărat o mașină sport rară Bugatti Tourbillon de 4,5 milioane de euro în timpul vizitei la Parisul pentru comemorarea Zilei Z, în iunie. Se presupune că sursa fondurilor a fost ajutorul militar american. Povestea a apărut pe un site francez obscur în urmă cu doar câteva zile și a fost rapid dezmințită.

Experții au semnalat anomalii pe factura postată online. Un avertizor citat în poveste apare doar într-un videoclip editat, care ar fi putut fi creat artificial. Bugatti a emis o dezmințire tranșantă, numind-o „știre falsă”, iar dealerul său din Paris a amenințat cu acțiuni în justiție împotriva persoanelor din spatele poveștii.

Însă minciuna a apucat să devină virală, răspândită larg de influenceri.

Activistul pro-Rusia, pro-Donald Trump, Jackson Hinkle, a postat un link pe X, văzut de peste 6,5 milioane de oameni. Câteva alte conturi au răspândit povestea altor cel puțin 12 milioane de utilizatori, conform statisticilor site-ului.

Sursa: o operațiune de dezinformare cu originea în Rusia, menită să submineze guvernul Ucrainei, dezvăluită pentru prima dată de BBC Verify anul trecut.

O investigație desfășurată pe parcursul a mai mult de șase luni și care a presupus examinarea a sute de articole pe zeci de site-uri web, a constatat că operațiunea are o nouă țintă, alegătorii americani.

În timp ce unele au fost ignorate, altele au fost distribuite de influenți membri ai Congresului SUA.

Un alt fals care a devenit viral la începutul acestui an a vizat mai direct politica americană.

A fost publicat pe un site numit The Houston Post – unul dintre zecile de site-uri cu nume americane care sunt de fapt conduse de la Moscova – și a susținut că FBI a interceptat ilegal stațiunea lui Donald Trump din Florida.

S-a jucat pliat perfect pe acuzațiile lui Trump că sistemul juridic este îndreptat în mod nedrept împotriva lui, că există o conspirație pentru a-i zădărnici campania și că oponenții săi folosesc trucuri murdare pentru a-l submina. Trump însuși a acuzat FBI-ul că îi ascultă conversațiile.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata