Precizările Ministerului de Externe privind noul mecanism de intare în UE pentru cetățenii Republicii Moldova. Ce este ETIAS

0 86

După ce în mediul online au apărut mai multe titluri precum  că cetățenii Republicii Moldova ar avea nevoie de vize din 2023 pentru a intra în România, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău (MAEIE) calmează spiritele și vine cu precizări privind obținerea autorizației de călătorie (ETIAS) în statele membre ale Uniunii Europene. Mecanism va intra în vigoare din luna noiembrie 2023.

Potrviti MAEIE, autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani, va costa 7 euro și va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea acesteia.

Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că, implementarea acestui mecanism a fost amânat, întrucât urma să intre în vigoare din luna mai 2023.

Totodată, MAEIE menționează că, pentru o perioadă de șase luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de șase luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

ETIAS sau „Sistemul European de Informații și de Autorizare privind Călătoriile”presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata