Presa internațională salută sancționarea propagandei. Reacții după decizia CSE de a suspenda licența pentru șase posturi TV

84

Presa internațională remarcă sancționarea propagandei și salută libertatea exprimării în Republica Moldova în cazul suspendării licențelor de emisie pentru șase posturi TV.

„Moldova interzice temporar șase canale TV din cauza relatărilor incorecte despre război”, titrează Reuters, specificând că e sancționată difuzarea „informațiilor eronate” despre țară și războiul Rusiei în Ucraina. Canalele sunt strâns legate de politicianul și omul de afaceri Ilan Shor, care a fugit în 2019 după alegerea președintelui pro-occidental Maia Sandu. Shor, aflat în exil în Israel, a susținut protestele de la Chișinău, cerând demisia actualului guvern.

ABCnews este printre mediile care precizează că suspendările au avut loc după ce Consiliul Audiovizualului din Moldova a constatat o „lipsă de informare corectă în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Suspendările urmăresc „prevenirea riscului dezinformarii… sau încercărilor de a manipula opinia publică”. Patru dintre cele șase canale suspendate — Primul în Moldova, RTR Moldova, NTV Moldova și TV6 — retransmit sistematic programele unor posturi TV rusești și au fost sancționate de Consiliul European, ca parte a unui nou val de sancțiuni împotriva Rusiei.

AlArabia arată că interdicția intră în vigoare luni și va fi menținută pe durata stării de urgență pe care Moldova a declarat-o după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” pentru „denazificarea” țării.

Sursa reproduce și demersul purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, că această interdicție este „ca un act fără precedent de cenzură politică, ca un abuz asupra principiului pluralismului mass-media și o încălcare flagrantă a dreptului la libertatea de acces la informație, la care conducerea politică a Republicii își declară în mod regulat aderarea.”

Agenția BTA din Sofia îl citează pe vicepremierul Andrei Spinu,care a scris pe Telegram că „Moldova trebuie să fie protejată de propagandă și minciuni”. Potrivit evaluării sale, cele șase canale au relatat despre evenimentele din Moldova și despre războiul din Ucraina „într-un mod părtinitor și manipulator”.

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din Moldova, pe perioada stării de urgență. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Dispoziția în acest sens a fost semnată de prim-ministrul Natalia Gavrilița, președintele Comisiei pentru Situații Excepționale. Premierul a menționat că aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulator evenimentele din Republica Moldova, dar și cele legate de războiul din Rusiei în Ucraina.

La scurt timp, a venit cu un comentariu și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit ei, decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea.
”Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiție”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de facebook.

Reacția Federației Ruse nu a întârziat. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat, într-un comunicat de presă emis sâmbătă seara, că autoritățile Republicii Moldova „țin cursul spre distrugerea oricărei forme de disidență din țară, folosind metodele cenzurii totalitare” și că decizia CSE încalcă inclusiv drepturile vorbitorilor de limbă rusă.

Maria Zaharova din nou și-a exprimat îngrijorarea pentru drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova care, în opinia sa, ar fi lipsiți în acest fel de „ultimele surse de știri din țară în limba lor preferată”.

„Prin acest pas, oficialii de la Chișinău, ascunzându-se în spatele unei preocupări imaginare de a-și proteja cetățenii de interpretările „insuficient de corecte” ale evenimentelor care au loc în Moldova și în lume, privează în mod deliberat milioane de locuitori vorbitori de limbă rusă de ultimele surse din țară de conținut de știri în limba lor preferată. Sute de jurnalişti îşi vor pierde brusc locurile de muncă din cauza voinţei politicienilor care joacă rolul de cenzori”,a comentat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și