În Federația Rusă, este isterie din cauza „Platformei Crimeea”. Au calificat-o „summitul vrăjitorilor rusofobi”. Acesta este titlul unui material în presa ucraineană. La summitul în cauză va fi abordat subiectul privind ocupația teritorială a Crimeei. La eveniment participă și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, fapt criticat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). 

Presa ucraineană scrie că „reprezentanții Crimeei ocupată de Rusia, controlată de Kremlin, au încercat să se înscrie la summit-ul Platformei Crimeea, dar au fost refuzați”. Despre acest lucru a declarat și însuși șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale, reprezentant al ocupanților Crimeei, Alexandr Molohov, pentru presa rusă, afiliată puterii.
„Organizatorii Platformei Crimeea au decis să nu observe cererea mea de participare la evenimentul lor ca vorbitor. Asta ar trebui considerat un refuz”, a spus Molohov, adăugând că summitul este „un sabat propagandistic al vrăjitorilor rusofobi de pe malul Niprului”.
Alexandr Molohov este cetățean rus și a mai spus că a vrut să povestească la summit despre așa-numitul sabotaj al autorităților ucrainene, despre blocajul de import al apei și sancțiuni. Mai mult, peninsula ocupată este, potrivit lui, „un mit al propagandei ucrainene”.
Opinia rușilor este împărtășită, evident, și de către socialiștii de la Chișinău. Într-un comunicat emis de formațiune se arată că  ”scopul „Platformei Crimeea” nu este cel de a ajuta Crimeea și populația acesteia, nu este vorba despre programe de dezvoltare pentru peninsulă, rezolvarea problemei statutului său legitim, ci izolarea Federației Ruse, crearea unui front anti-rus și crearea de noi linii de separare în Europa.”

Amintim că inițiativa „Platformei Crimeea” este lansată pentru a lucru la mai multe niveluri. Primul, cel mai principal – politic, la care vor participa șefii de stat și de guverne din mai multe țări. Al doilea – nivelul miniștrilor de externe și al miniștrilor apărării, al treilea este interparlamentar, iar al patrulea – nivelul experților neguvernamentali. Este planificată crearea unei rețele de experți pentru a spori eficiența acțiunilor guvernamentale, precum și pentru a atrage resurse intelectuale suplimentare în activitatea platformei.

Summitul inaugural al Platformei Crimeei are loc la Kiev, Ucraina, pe 23 august curent. 40 de țări și organizații internaționale și-au confirmat participarea. Acest summit implică o reuniune principală și patru grupuri tematice: privind nerecunoașterea încercării de anexare a Crimeei, privind militarizarea regiunii Azov-Marea Neagră, pe calea reintegrării Crimeei pentru drepturile omului și dezvoltare durabilă, privind restaurarea drepturile poporului tătar din Crimeea.

Sursa: https://realitatea.md