Presa: voluntarii care au testat vaccinul rusesc împotriva Covid-19 au avut 144 de reacții adverse

0 128

În data de 11 august, Rusia a anunțat că a înregistrat primul vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya. Una dintre fiicele lui Vladimir Putin a fost deja vaccinată. Potrivit președintelui, „după prima injecție ea a avut febra 38, iar a doua zi – puțin peste 37 și atât”, și, în general, vaccinul este sigur. Cu toate acestea, mass-media a examinat raportul cu privire la preparat. S-a dovedit că voluntarii care au testat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului au avut zeci de reacții adverse.

”Fontanka” scrie că în documentele Centrului pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, depuse pentru înregistrarea medicamentului „Gam-Covid-Vak”, se raportează: vaccinul a trecut procedura de înregistrare a medicamentelor utilizate doar în situații de urgență. Proprietățile imunologice și siguranța medicamentului au fost studiate doar asupra a 38 de voluntari adulți sănătoși.

La 100% dintre voluntarii care au testat vaccinul, imunizarea cu medicamentul a provocat formarea imunității antiinfecțioase celulare specifică antigenului. Cu toate acestea, titlul protector, precum și durata protecției, nu sunt cunoscute în prezent deoarece nu s-au efectuat studii clinice pentru a afla eficacitatea epidemiologică. Acest lucru este cauzat probabil de faptul că nu au fost efectuate studii clinic cu o durată mai mai mare de 42 de zile.

Toți cei 38 de subiecți au avut 144 de reacții adverse, dintre care majoritatea a trecut fără consecințe. În special, au apărut inflamații, durere, hipertermia și mâncărimi la locul injecției, astenie, stare de rău, pirexie, febră, scăderea apetitului, dureri de cap, diaree, congestie nazală, dureri în gât, rinoree. În a 42-a zi a studiilor clinice, 31 dintre efectele adverse nu au trecut.

De asemenea, în documentele Centrului pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya se regăsesc și indicațiile de utilizare. S-a dovedit însă că nu toată lumea va putea folosi vaccinul – medicamentul are o gamă largă de contraindicații. Preparatul are o limită de vârstă de 18-60 de ani. Respectiv, vaccinul nu este indicat copiilor și pensionarilor. Administrarea medicamentului la femeile însărcinate și care alăptează este contraindicată, deoarece „eficacitatea și siguranța nu au fost studiate”. Nu au fost studiate nici interacțiunea vaccinului cu alte medicamente sau efectul asupra capacității de a conduce vehicule.

Medicamentul trebuie utilizat cu precauție în caz de boli cronice ale rinichilor și ficatului, diabet zaharat, boli grave ale sistemului hematopoietic, epilepsie, accidente vasculare cerebrale, boli ale sistemului cardiovascular, imunodeficiență, boli autoimune, reacții alergice, atopie, eczemă. Este contraindicat în caz de hipersensibilitate la orice componentă a vaccinului, cu antecedente de reacții alergice severe, boli acute și exacerbarea celor cronice. În caz de răceală sau boli infecțioase acute ale tractului gastro-intestinal, vaccinarea se efectuează după ce temperature corpului revine la normal.

Potrivit documentelor Centrului pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, încăperile unde va fi efectuată vaccinarea trebuie să fie echipate cu terapie anti-șoc. După administrarea vaccinului, pacientul trebuie monitorizat de un medeic timp de 30 de minute.

Sursa: http://www.sobaka.ru/health/health/113822?fbclid=IwAR2xfhW2KIzmXua_O2iaf4QH_weEgg4v7AD78rw7wbjK3yiHmNpWyjtLiJU#sub

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata