Preşedintele Comitetului Nobel: Lumea trebuie să fie vigilentă în faţa ameninţărilor la adresa presei libere

0 40

Faptul că anul acesta Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de doi jurnalişti este o încercare de a atrage atenţia lumii asupra necesităţii de a apăra o presă liberă şi independentă, afirmă preşedintele Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, într-un interviu acordat agenţiei de presă nipone Kyodo difuzat marţi.

„Libertatea de exprimare este o specie pe cale de dispariţie în lumea de azi”, a avertizat Berit Reiss-Andersen în interviul acordat după decernarea, vineri, a înaltei distincţii jurnalistei filipineze Maria Ressa şi colegului ei de breaslă din Rusia Dmitri Muratov.

Reiss-Andersen, care este avocat şi face parte din Comitetul Nobel din 2012, a explicat că această decizie reflectă faptul că o presă imparţială este piatra de temelie a unei democraţii şi contribuie la pace.

„Într-o democraţie este absolut fundamental ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţie. Ştim cu toţii, toate dovezile arată acest lucru, că apărarea cea mai bună în faţa războaielor, a conflictelor armate şi agresorilor din societate este practic democraţia. Aşadar, avem o verigă esenţială (…). Cu acest premiu am vrut să arătăm că libertatea de exprimare nu este un exerciţiu cotidian pe care să-l considerăm de la sine înţeles, ci este de importanţă vitală pentru buna funcţionare a societăţilor”, a subliniat ea.

Preşedintele Comitetului Nobel a menţionat pe de altă parte că presa poate deveni sursă de dezinformare şi poate provoca probleme, dar că în acest an comitetul a ales să decerneze premiul unor jurnalişti pentru că media „sunt prezente în vieţile noastre mai mult decât oricând înainte”.

Răspândirea dezinformării legat de pandemia de coronavirus şi vaccinuri a reprezentat un alt factor ce a contribuit la decizia de a premia jurnalismul bazat pe fapte şi de calitate, a notat ea.

„Am văzut campanii de fake news, de exemplu în Brazilia, despre situaţia medicală legată de COVID-19, soluţii farmaceutice. Este de importanţă vitală pentru vieţile oamenilor”, a spus Berit Reiss-Andersen.

„Dacă nimeni nu ia poziţie şi nu dă informaţii, permiţi opresorului să câştige. Tăcerea este susţinătorul regimurilor totalitare”, a adăugat preşedintele Comitetului Nobel.

Ea a amintit de criticile fostului preşedinte american Donald Trump la adresa media ca fiind tipice „liderilor autoritari” care nu vor o presă liberă şi independentă.

„De ce spun unii politicieni că nu le plac ziariştii? Pentru că o presă liberă, independentă transmite un mesaj independent, independent de versiunea faptelor pe care vor să o prezinte cei aflaţi la putere”, a conchis preşedintele Comitetului Nobel.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata