Președintele Consiliului European: Rusia „ar tebui să pună capăt comportamentului său distructiv”

0 142

Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că Rusia „ar tebui să pună capăt comportamentului său distructiv” dacă își dorește relații mai bune cu Uniunea Europeană, conform Reuters.

Michel spune, de asemenea, că relații dintre UE și Rusia sunt la un nivel extrem de scăzut și că nici menținerea situației nici înrăutățirea ei nu este în interesul niciunei dintre cele două părți.

„Tendinţa descendentă a relaţiilor UE-Rusia nu se poate schimba decât dacă Rusia pune capăt comportamentului distructiv”, a scris el pe Twitter după o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

UE şi Rusia sunt în dezacord asupra unei game largi de probleme inclusiv drepturile omului, intervenţia Rusiei în Ucraina şi tratamentul Moscovei faţă de criticul Kremlinului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi, aminteşte Reuters, citat de Agerpres. Rusia dă vina pe UE pentru deteriorarea acestor relaţii.

Putin a declarat că relaţiile Rusia-UE nu pot fi considerare satisfăcătoare, chiar dacă Moscova şi Uniunea Europeană rămân parteneri majori în materie de comerţ şi investiţii, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„S-a notat că revenirea la cooperare într-un mod pragmatic şi respectuos ar fi în interesul reciproc”, a transmis Kremlinul în legătură cu apelul telefonic dintre Michel şi Putin.

În martie, UE a impus sancţiuni vizând patru înalţi oficiali ruşi apropiaţi ai lui Putin, ca răspuns la încarcerarea lui Navalnîi. Alte sancţiuni ale UE impuse Moscovei includ măsurile luate în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Putin i-a spus, de asemenea, lui Michel că sancţiunile UE împotriva Belarusului sunt „contraproductive”.

Belarusul a revoltat Occidentul în mai când a forţat un zbor Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze în capitala sa, Minsk, pentru a aresta un jurnalist disident şi pe prietena sa. UE a descris incidentul drept piraterie de stat şi pregăteşte noi sancţiuni vizând sectoarele ce joacă un rol central în economia Belarusului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata