Preşedintele Joe Biden a declarat luni, în prima sa intervenţie publică după ce Afganistanul a căzut în mâna talibanilor, că „apără ferm” decizia retragerii trupelor americane.

”După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA”, a afirmat preşedintele american în discursul său. „Adevărul este că toate s-au întâmplat mai repede decât ne aşteptam”, a recunoscut preşedintele.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că scopul intervenţiei americane nu a fost acela de „construi o naţiune”, în încercarea de a justifica retragerea din Afganistan, aflată acum sub controlul talibanilor.

„Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată”, a susţinut preşedintele SUA, care a adăugat că singurul obiectiv, care este valabil şi astăzi, şi a fost întotdeauna, este acela de împiedica comiterea unui atac terorist pe teritoriul american.

El a precizat că SUA vor desfăşura acţiuni antiteroriste în Afganistan,”dacă va fi necesar”.

Preşedintele Biden a declarat că SUA au oferit armatei afgane „toate opţiunile” posibile pentru a lupta împotriva talibanilor.”Le-am dat toate opţiunile pentru a-şi decide propriul viitor”.

A adăugat apoi că „forţele americane nu pot şi nu ar trebui să ducă un război şi să piară într-un război în care forţele afgane nu sunt dispuse ele însele să lupte”.

Totodată, Joe Biden a ameninţat cu utilizarea „devastatoare a forţei” dacă talibanii întrerup operaţiunile de evacuare. În caz de atac, răspunsul va fi „rapid şi puternic”, a precizat el.

Preşedintele american a mai afirmat că Rusia şi China ar fi foarte fericite dacă SUA ar continua să rămână „împotmolite” în Afganistan.

În intervenţia sa, Joe Biden a promis că SUA se vor angaja în favoarea”femeilor şi a fetelor” afgane şi a calificat ca devastatoare scenele care se petrec în acest moment în Afganistan.

Discursul îl poți vedea aici: https://www.agerpres.ro