Preşedinţii rus Putin şi chinez Xi au discutat prin videoconferinţă, afişându-şi relaţia ”model”

0 291

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping şi-au afişat miercuri buna înţelegere ‘model’, cu prilejul unei videoconferinţe desfăşurate în pline tensiuni cu Occidentul, ocazie cu care liderul de la Kremlin a confirmat că va asista la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Tonul amical al discuţiei, transmisă parţial de televiziunea rusă, a contrastat puternic cu tirul de critici occidentale la adresa Moscovei, suspectată că pregăteşte o invazie în Ucraina, şi faţă de Beijing, criticat pentru represiunile în Hong Kong şi în Xinjiang.

Extrem de elogios, Vladimir Putin a salutat calitatea relaţiei dintre cele două state, bazată pe ”non-ingerinţă”, ”respectarea intereselor fiecăruia” şi ”determinarea de a transforma frontiera comună în centură de pace eternă şi de bună vecinătate”.

”Consider aceste relaţii drept modelul adevărat al cooperării între state în secolul al XXI-lea”, i-a spus preşedintele rus ”dragului prieten” Xi Jinping.

Putin a confirmat, de altfel, că cei doi lideri, care nu s-au mai văzut în tete-a-tete de la debutul pandemiei, se vor întâlni ‘în persoană’ la Beijing în februarie, cu ocazia deschiderii JO de iarnă, ceremonie boicotată la nivel politic de SUA, Marea Britanie, Canada şi Australia. În acest context, Putin a subliniat că atât el, cât şi Xi se opun ”oricărei tentative de a politiza sportul şi mişcarea olimpică”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata