Prețul pe care-l va achita Republica Moldova pentru gazele naturale!

0 433

Prețul pe care-l va achita Republica Moldova pentru gazele naturale ruse, în baza noului contract cu compania „Gazprom”, poate fi între 500-600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Despre asta scrie presa afiliată Kremlinului cu referire la surse apropiate persoanelor care au participat la negocierile propriu-zise dintre delegația moldovenească și cea din Rusia. În plus, se mai scrie că noul contract prevede achitarea „datoriei istorice” pentru anii trecuți, aceasta deși oficialii moldoveni au anunțat că, mai întâi, se va face un audit independent.

„Din 2021 prețul la gaz pentru perioada caldă a anului va fi socotit la nivelul celui de piață, atunci când cerința la „căldura albastră” scade împreună cu costul gazului, iar în perioada rece a anului va fi socotit în funcție de situația pe piață legată de motorină și păcură, ceea ce-i va permite Republicii Moldova să economisească suficient de mult. Cu toate acestea, dacă privilegiile anterioare au fost aplicate tuturor volumelor de gaze, atunci, conform noilor condiții, în primul și al patrulea trimestru al anului Republica Moldova va cumpăra 70% din volumele în baza prețului petrolului, iar restul – la prețurile pieței; în al doilea și al treilea trimestru – 30% în baza prețului petrolului, iar restul – la prețurile pieței, adică până la 500-600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi”, a explicat sursa citată de Tass.ru.

Potrivit aceleiași surse, noul contract dintre Republica Moldova și „Gazprom” prevede achitarea „datoriei istorice” pentru livrarea gazelor naturale din anii precedenți. „În baza noului contract cu „Gazprom”, care a fost încheiat pe 5 ani, Republica Moldova s-a angajat să achite „datoria istorică” pentru livrarea „căldurii albastre” din trecut. Această datorie, inclusiv cu penalitățile, s-a ridicat la 700 de milioane de dolari. Partea moldovenească a insistat asupra unui audit”.

După cum a raportat recent reprezentantul oficial al „Gazprom”, Serghei Kuprianov, în prezent, datoria propriu-zisă este de 433 de milioane de dolari, dar luând în considerare întârzierea plății, suma totală este de 709 de milioane de dolari.

Amintim că, pe data de 29 octombrie 2021, s-a aflat că „Gazprom” și Republica Moldova au convenit asupra termenilor unui contract nou de furnizare a gazelor naturale, precum și asupra unei scheme de rambursare a „datoriei istorice”. Contractul este de 5 ani și livrarea gazelor naturale va fi inițiată din 1 noiembrie curent, adică exact după ce expiră vechiul contract. În timpul negocierilor, „Gazprom” prelungise contractul doar pentru luna octombrie, livrând gaze naturale republicii la un preț de piață – de aproximativ 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

sursa: realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata