Prima vizită a cancelarului german în SUA, sub semnul ambivalenţei faţă de criza privind Ucraina

0 90

Ambivalenţa cu privire la criza din Ucraina manifestată de noul cancelar german Olaf Scholz, care fuge de o confruntare cu Moscova, va marca prima sa vizită la Washington, luni, în cadrul căreia va aborda această chestiune cu preşedintele american Joe Biden, transmite duminică EFE.

Lipsa unei abordări clare în privinţa Rusiei i-a atras critici din partea partenerilor săi din NATO – care se aşteaptă ca cea mai importantă economie a Europei să-şi asume responsabilitatea pe care ei consideră că Germania o are -, dar şi din propria ţară, unde i se reproşează că este invizibil în această criză.

Unul dintre merele discordiei îl reprezintă viitorul gazoductului Nord Stream 2, controlat de gigantul rusesc Gazprom, care scoate în evidenţă reticenţa lui Scholz de a ameninţa Moscova cu o anulare definitivă a permiselor – deocamdată paralizate – pentru punerea în funcţiune a gazoductului.

Deşi în decembrie 2021 încă mai califica gazoductul drept un proiect economic privat, cancelarul a recunoscut ulterior că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, va fi nevoie să fie discutate toate tipurile de măsuri, însă se abţine deocamdată să ameninţe textual cu suspendarea gazoductului.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata