Primele imagini video cu jurnalistul Roman Protasevici. Apare cu urme de violență pe față, dar spune că este tratat corect

0 155

În seara zilei de 24 mai, presa de stat din Belarus, controlată de regimul Lukașenco, a făcut publice primele imagini video cu jurnalistul reținut, Roman  Protasevici. Chiar dacă jurnalistul apare cu vânătăi pe față și evident speriat, acesta a declarat că nu are probleme de sănătate și că se simte bine.

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau  alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, spune Roman Protasevici

 

Avionul Ryanair, care zbura pe cursa Atena-Vilnius, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk.

Potrivit spuselor consilierului Svetlanei Tihanovskoia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la fostele alegeri prezidențiale, la bord se afla jurnalistul, fostul redactor-șef al canalului de Telegram, Roman Protasevici. După ce a plecat de la Nexta, el redacta într-un alt canal de opoziție – „Беларусь головного мозга”. Înainte de zbor, în conformitate cu datele Nexta, Protasevici a observat că a fost urmărit.

La Minsk, pasagerii au fost redirecționați spre verificări, iar Protosevici a fost reținut pe loc.

Colegii noului canal de Telegram la care activa acesta i-au șters contul de Instagram și de Facebook, astfel încât informațiile personale să nu ajungă în autoritățile belaruse. La fel, și-au anunțat urmăritorii că au fost întreprinse toate cele necesare pentru a securiza platforma și ca informațiile personale despre urmăritorii canalului să nu ajungă la serviciile statului. Imediat după reținerea lui Roman Protasevici, pe un canal de Telegram apropiat președintelui Aleksandr Lukașenko, „Пул первого”, a apărut o postare cu firul roșu de subiect – „Беларусь защитила Европу” (tr. din limba rusă: „Belarus a protejat Europa”.

Canalele Nexta și Nexta Live au devenit populare în Belarus în contextul protestelor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. După acțiunile în masă din august 2020, s-au abonat la ele peste două milioane de oameni. În noiembrie același an, Roman Protasevici și fondatorul Nexta, Stepan Putilo – ambii la acel moment locuiau în Europa – au fost incluși în lista KGB-iștilor beloruși implicați în acte teroriste. Aceste persoane riscă pedeapsă cu moartea.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata