Principalul obstacol în calea contraofensivei. Ucrainenii au lăsat în urmă tancurile occidentale și avansează pe jos

0 172

La mai bine de o lună de la startul contraofensivei, comandanții și soldații ucraineni din prima linie pun ritmul lent al avansului, îndeosebi în sudul Ucrainei, pe seama unui singur factor major: câmpurile dense de mine. În plus, rușii vizează din aer și cu artilerie echipamentele occidentale de deminare astfel că echipe restrânse de geniști sunt nevoite să le extragă manual.

Din plastic sau din metal și de mărimi diferite acestea alcătuiesc o rețea densă și adâncă de capcane explozive care reprezintă un nivel înalt de pericol și un element neprevăzut pentru trupele ucrainene. Tancurile sunt vulnerabile în câmp deschis, la fel și echipamentele speciale pentru deminare din care ucrainenii au puține și pe care încearcă să le economisească.

Armata ucraineană s-a simțit obligată să își schimbe strategia inițială după ce s-a lovit în mod repetat de obstacolele create de câmpurile dense de mine rusești, a relatat Washington Post.

După ce au pierdut o cantitate mare de blindate Bradley și tancuri Leopard în primele zile ale contraofensivei, unitățile ucrainene avansează acum încet pe jos.

Nu mai poți face nimic doar cu un tanc cu un oarecare blindaj, deoarece câmpul de mine este prea adânc și, mai devreme sau mai târziu, se va opri, iar apoi va fi distrus de focul concentrat”, a declarat pentru WP comandantul-șef al armatei Ucrainei, generalul Valeri Zaluzjnîi.

Câmpurile minate au scos la iveală limitările vehiculelor de luptă furnizate de Occident, pe care Ucraina le solicita de mult timp pentru a-i servi drept sprijin în lupta sa de recucerire a teritoriilor ocupate.

Deși acestea sunt robuste și asigură o rată mare de supraviețuire pentru echipaj, nu pot totuși să treacă singure de apărările Rusiei.

Aproape o treime din vehiculele blindate Bradley trimise Ucrainei de SUA au fost deja distruse, potrivit datelor din surse deschise.

Zaluzjnîi a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe echipamente anti-mine – și au trimis o solicitare urgentă în acest sens – dar și de avioane de luptă moderne, precum F-16 de fabricație americană, pentru a-și îmbunătăți capacitățile terestre.

Oficialii ucraineni au declarat că au primit mai puțin de 15% din echipamentele pentru deminare și de inginerie pe care le solicitaseră înainte de contraofensivă, iar o parte din ele au ajuns abia recent.

De partea cealaltă, oficialii americani spun că au furnizat aproape fiecare tip de echipament cerut, doar că nu a fost mereu posibil să ofere și cantitatea solicitată. Totuși, armata ucraineană ar putea primi curând mai multe sisteme de deminare de fabricație americană de tip MICLIC, împreună cu muniții speciale de detonare.

Principalul obstacol în calea contraofensivei ucrainene

„Câmpurile de mine se află printre problemele care în mod cert afectează ritmul contraofensivei”, a spus comandantul-șef al armatei ucrainene.

Adâncimea și densitatea minelor – pe arii între cinci și 16 km- constituie o provocare mare îndeosebi pe frontul sudic de la Zaporojie – cel mai important de altfel pentru contraofensiva ce își propune să taie coridorul terestru spre Crimeea și să separe forțele ruse din est de cele din sud.

Un comandant identificat de WP prin indicativul său, Oskar – membru al unității de geniști a Brigăzii Mecanizate 47 – a explicat că, înainte de lansarea contraofensivei, a curățat cu succes minele cu ajutorul tancului specializat Wisent furnizat de Germania.

Aceste echipamente nu mai sunt utile în prezent, pentru că sunt masive, zgomotoase și ușor vizible pentru inamic care este pregătit să le lovească, a explicat Oskar.

Rușii vânează cu dronele echipamentele pentru deminare pentru a le ținti apoi cu artileria și aviația. De aceea ucrainenii preferă acum să extragă minele manual – în echipe restrânse de patru oameni, așteaptă să se însereze pentru a se târî literalmente de la o mină la alta, folosindu-se doar de acuitatea lor vizuală pentru a le detecta. Nici detectoarele de metal, nici acoperirea nopții nu le-ar fi de mare ajuor pentru că sunt riscuri prea mari de a fi văzuți.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata