Principii de moștenire: cum elita rusească pasează țara în mâinile propriilor copii

0 137

Portaluri online independente din Rusia au publicat în ultimii ani investigații despre copiii oficialilor ruși de rang înalt care dețin funcții de conducere în mari companii și agenții de stat. Una dintre cele mai recente investigații, a fost publicată de portalu „Istorii importante”.

Ancheta se bazează pe fragmente de corespondență personală care îl vizează pe presupusul fost ginere al președintelui rus, membru al consiliului de administrație a celei mai mari companii petrochimice din Rusia „Sibur” Kiril Shamalov.

Potrivit scrisorilor, la scurt timp după ce s-a căsătorit cu presupusa fiică a lui Putin, Shamalov a cumpărat 3,8% din acțiunile Sibur, pe care le-a estimat la aproximativ 380 de milioane de dolari, pentru 100,8 milioane de dolari. Potrivit surselor Bloomberg, Shamalov a primit inițial aceste acțiuni ca și garanție a încrederii din partea lui Vladimir Putin.

În 2018, SUA l-au inclus pe Kirill Shamalov în lista de sancțiuni care cuprindea 24 de ruși, inclusiv miliardari și oficiali de rang înalt, precum și mai multe companii rusești. Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că lista include oameni „care beneficiază de regimul lui Putin sau joacă un rol cheie în acțiunile păguboase ale Rusiei”.

A doua parte a ghețarului

https://youtu.be/_CAOz7dUIvU

Alte materiale privind bunurile și pozițiile deținute de copiii au fost lansate de publicația Open Media, deținută de Mihail Hodorkovski. Autorii au prezentat declarațiile fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care spune că fiul său Ilya a început să gestioneze propriile afaceri. Până acum, Ilya Medvedev nu a avut prea mult succes, dar experiența copiilor altor oficiali de rang înalt oferă speranțe.

În timp ce fiul lui Medvedev face primii pași în afaceri, alți copii ai înalților oficiali au obținut deja succesul , relatează „Open Media”. Fiul șefului „Roscosmos”, Alexey Rogozin, a fost șeful Complexului Avia „Ilyushin” timp de doi ani. După destrămarea unuia dintre contractele de stat, fiul lui Rogozin a fost desemnat responsabil de construcția unuia dintre centrele de transport din Moscova.

Fiul fostului ministru al apărării Serghei Ivanov a deținut funcții înalte în companiile de stat Gazprom și Sberbank. Acum, el conduce cea mai mare companie minieră de diamante din lume – ALROSA AK.

Fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev a urmat pașii tatălui său și a absolvit Academia FSB. Apoi Dmitri Patrushev deținut funcția de ministru al Agriculturii.

Fiul fostului prim-ministru rus și șef al SVR, Mihail Fradkov, deține funcții de conducere la Vnesheconombank de la vârsta de 22 de ani. Acum, Piotr Fradkov este la cârma Promsvyazibank – executorul șef al ordinelor de stat din partea apărării.

Yuri Chaika, care a părăsit funcția de procuror general al Rusiei în 2020, a devenit reprezentantul președintelui rus, în Caucazul de Nord. Companiile fiului său, Igor Chaika, produc traverse pentru Căile Ferate Ruse, desalinizează apa în Iran și evacuează deșeurile din Moscova.

Mai mult, presa moldovenească și străină au scris în 2019 că Alexandru Dodon, fratele președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, a devenit partener de afaceri cu Yuri Chaika în domeniul deșeurilor. În iulie 2019, Forbes a scris că Dodon a primit 15% de la o altă companie deținută de Igor Chaika – Archplay Development.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata