Probleme grave la o centrală nucleară rusească din Belarus. Lituania avertizează cu privire la o amenințare nucleară în întreaga regiune

0 148

În februarie anul trecut, când forțele lui Putin invadau Ucraina, o centrală importantă centrală nucleară rusească din Belarus, situată la mică distanță de granița Uniunii Europene, se confrunta cu probleme serioase, potrivit unor documente interne ale corporației nucleare de stat rusești, Rosatom.

Inginerii de la Rosatom, care pregăteau o nouă unitate de 1.200 de megawați la Centrala Nucleară Astravets din Belarus, au descoperit o problemă misterioasă și extrem de rară în februarie 2022, potrivit Bloomberg.

Rășina pătrundea în circuitul primar, amenințând să blocheze componente critice. Conform documentelor, acest lucru a pus în pericol sărurile de control și ansamblurile de combustibil, iar în cel mai rău scenariu, acumularea de rășină de schimb ionic ar fi putut compromite controlul reactorului, crescând riscul topirii acestuia odată cu conectarea la rețeaua electrică.

La 25 februarie 2022, Rosatom a oprit temporar unitatea proaspăt alimentată din nord-vestul Belarusului, amânând lansarea. Inginerii nucleari au afirmat că Rosatom a urmat procedurile de siguranță întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga problemele. Problema a întârziat operațiunile comerciale cu peste un an.

Atunci când reactorul a fost pornit pentru prima dată în martie, președintele belarus, Alexander Lukașenko, a confirmat problemele presei de stat.

Au existat anumite deficiențe în construcție„, a declarat el. „Întârzierea se datorează determinării noastre de a respecta standardele de siguranță foarte ridicate„, a mai psus Lukașenko.

Incidentul de contaminare a apei, semnalat anterior e serviciile de informații lituaniene, este doar una dintre multele probleme întâmpinate de Rosatom în ultimii ani și care au continuat după războiul împotriva Ucrainei.

Alături de lipsa forței de muncă calificate, livrările întârziate și materialele defecte, aceste evenimente aruncă o umbră asupra reputației Rosatom în domeniul tehnic și științific.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata