Procurorii ruși cer o condamnare la doi ani de libertate condiționată pentru purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi

0 201

Procurorii ruși au cerut instanței doi ani de libertate condiționată pentru scriitoarea Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi. Aflată, din februarie, în arest la domiciliu, în așteptarea sentinței, ce  ar putea fi pronunțată pe 16 august, Kira Yarmysh e acuzată de încălcarea restricțiilor antiepidemice, deoarece le-a cerut rușilor să protesteze în masa contra întemnițării lui Navalnîi.

Sub o acuzație identică, o altă aliată a celui mai popular adversar al Kremlinului, jurista Liubov Sobol, a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu supendare.

Analişti independenţi spun că apropierea alegerilor parlamentare din septembrie sporeşte nervozitatea Kremlinului, care trebuie să gestioneze o economie slăbită de efectele epidemiei de coronavirus, precum şi oboseala populaţiei după două decenii de regim Putin.

Cea mai cunoscută dintre organizaţiile non-guvernamentale create de Navalnîi, Fondul rus de luptă împotriva corupţiei (FBK), a anunţat pe Twitter că va continua să combată sistemul şi a ironizat sentinţa prin care a fost declarată extremistă şi pericol public. Anterior, o instanţă moscovită a admis cererea Parchetului ca organizaţiile coordonate de Navalnîi să fie declarate extremiste, iar membrii acestora să fie, astfel, privaţi de dreptul de a candida la alegeri.

Rețeaua de birouri regionale ale fundației conduse de Navalnîi şi-a anunţat, încă din aprilie, autodizolvarea, după ce a fost a fost inclusă de autorități pe lista organizațiilor numite „extremiste și teroriste”. Pe temuta listă, de întocmirea căreia se ocupă, pe baza unei legi contra spălării banilor și finanțării terorismului, serviciul rus de informații financiare, Rosfinmonitoring, figurează sute de persoane și organizații rusești și străine, între care sângeroasele grupări jihadiste Al-Qaida și Statul Islamic.

Inamic declarat al Kremlinului, Navalnîi a fost, deja, condamnat, pe 2 februarie, la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru că ar fi încălcat un ordin de control judiciar din 2014, pentru un dosar de delapidare pe care-l califică drept fabricat politic. El acuză autorităţile că vor să-l reducă la tăcere, după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire, pentru care îi face responsabili pe Putin și serviciul special al acestuia, FSB, fostul KGB. Arestarea lui Navalnîi, pe 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania, după cinci luni de convalescenţă, a dus la manifestaţii de protest, reprimate cu brutalitate în toată ţara și soldate cu mii de arestări.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata