Producția zilnică a Gazprom este la minimul ultimilor 14 ani

0 29

Producția zilnică de gaze a companiei rusești Gazprom a scăzut în iulie la cel mai de jos nivel din 2008, potrivit cifrelor, scrie rupor.md.

Firma energetică de stat a pompat luna trecută 774 de milioane de metri cubi pe zi – cu 14% mai puțin decât în iunie -, potrivit unei analize realizate de Bloomberg pe baza datelor publicate luni.

Aceasta a constatat că producția totală a monopolului rus de export de gaze naturale pentru întregul an a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, presa străină scrie că încetinirea producției vine ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană de când Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Afacerea controlată de Kremlin a redus săptămâna trecută livrările de gaze către principalul gazoduct al continentului către Europa – Nord Stream 1 – la doar 20% din capacitate.

Gazprom a susținut că acest lucru se datorează unor probleme de întreținere a turbinelor sale, dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu există „niciun motiv tehnic justificabil” pentru această reducere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata