Progresele contraofensivei ucrainene după străpungerea „liniei Surovikin”. Mărturii de pe front despre luptele brutale

0 125

La patru luni de când au pornit contraofensiva, forțele ucrainene fac progrese pe frontul de sud, după ce au făcut o pătrundere cu blindate în apropiere de Verbove la începutul acestei săptămâni, după cum arată cele mai recente hărți publicate de Institutul pentru Studii de Război (ISW), relatează Newsweek.

Verbove, un sat din regiunea Zaporojie, la câțiva kilometri est de satul Robotîne (capturat de trupele ucrainene la 28 august) se află pe drumul spre orașul Tokmak, pe care generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor Kievului pe linia sudică a frontului, l-a descris pentru CNN drept „obiectivul minim” al contraofensivei în perioada următoare, în direcția Melitopol.

Potrivit generalului ucrainean, avansul semnificativ al forțelor armate ucrainene în această contraofensivă va avea loc abia după ce vor ajunge la Tokmak. El a adăugat că, în prezent, rușii se bazează pe adâncimea liniilor lor defensive de acolo.

După ce forțele armate ucrainene au reușit să elibereze cu succes satul Robotîne, care se află la aproximativ 30 de kilometri de Tokmak, forțele ruse au început să fortifice orașul. Potrivit rapoartelor serviciilor de informații estoniene, armata rusă a redistribuit unități din alte părți ale frontului în această zonă populată.

Ucrainenii au străpuns prima linie defensivă a rușilor în Zaporojie

În cea mai recentă actualizare a situației de pe câmpul de luptă, analiștii de la ISW au confirmat faptul că trupele ucrainene „au străpuns fortificațiile rusești la vest de Verbove”, ținând însă să precizeze că acestea nu reprezintă „ultima linie defensivă în cadrul apărărilor în profunzime ale Rusiei în vestul regiunii Zaporojie”.

Imaginile din sateliți comerciali susțin declarația lui Tarnavski în măsura în care arată că forțele ucrainene au adus echipamente grele mai aproape de Verbove în ultimele zile.

Analiștii grupului de reflecție din Washington au apreciat că trupele Kievului își „adâncesc” prezența în regiunea Zaporojie, dar că ritmul de avansare a acestora în apropiere de Verbove „rămâne neclar”.

Potrivit analizei ISW, trupele Moscovei controlează în continuare porțiuni din linia lungă de tranșee dintre localitățile Robotîne și Verbove, unde infanteria ucraineană își croiește „încet și sistematic” drum prin pozițiile rusești. Grupul de reflecție a confirmat faptul că forțele Kremlinului au mai multe fortificații dincolo de Verbove.

„[ISW] continuă să evalueze că armata rusă nu are suficiente forțe desfășurate în acest sector al frontului pentru a-și echipa complet apărarea în profunzime și că forțele ucrainene ar trebui să fie capabile să opereze prin fortificațiile de câmp rusești mai rapid dacă acestea nu sunt dotate corespunzător”, a scris think tank-ul.

Grupul de cercetare a confirmat faptul că armata ucraineană a făcut progrese în această săptămână, notând că „probabil a distrus Brigada 810 de infanterie navală rusă”, parte a Flotei Mării Negre, în Zaporojie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata