Promo-LEX, despre regiunea transnistreană: Restricții privind libertatea de circulație, răpiri, lupta cu „extremiștii”

0 121

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Documentul include constatări privind situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, precum și analiza acțiunilor actorilor relevanți pe parcursul anului 2020.

Context. În anul 2020, teritoriul din stânga Nistrului a devenit și mai izolat decât în anii precedenți. Dacă rapoartele anterioare relevau lipsa accesului pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare ale drepturilor omului, în anul 2020, situația s-a înrăutățit ca urmare a aplicării unor restricții suplimentare. Pandemia de COVID-19 a fost utilizată de către administrația de facto a regiunii drept paravan pentru o serie de acțiuni de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale.

Pandemia ca argument. Sub pretextul situației epidemiologice au fost instalate abuziv, cel puțin, 37 de posturi ilegale de control și a fost blocat accesul populației, dar și agenților economici în regiune. Chiar dacă numărul posturilor a fost redus la 11, situația cu privire la libertatea de circulație nu s-a îmbunătățit.

Răpiți pentru ”trădare de patrie”.O altă problemă revenită la actualitate se referă la fenomenul răpirii de persoane, comis de către structurile de forță din regiunea transnistreană. Pe parcursul lunilor august-octombrie 2020 în Zona de Securitate au fost înregistrate cel puțin 7 cazuri când structurile de forță au răpit persoane invocând diverse motive, dar cel mai frecvent au fost invocate motive de colaborare cu structurile de drept ale Republicii Moldova. Două dintre acestea mai sunt deținute ilegal de către pretinsele organe din regiune.

Activiști extremiști? Aceste acțiuni au fost precedate de adoptarea unor acțiuni de limitare a libertăților politice cum ar fi adoptarea unei Strategii de combatere a extremismului în Transnistria pentru anii 2020–2026[1]. Acest document a dat frâu liber acțiunilor de intimidare a activiștilor din regiune, iar pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate mai multe cazuri de limitare a dreptului la libera exprimare și întrunire.

În contextul acestor acțiuni abuzive ale administrației de facto a regiunii transnistrene, autoritățile Republicii Moldova, dar și partenerii externi implicați în procesul de negocieri s-au aflat în imposibilitate de a soluționa măcar parțial problemele identificate.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Pavel Cazacu: ”Faptul că situația drepturilor omului s-a înrăutățit considerabil în regiunea transnistreană demonstrează odată în plus necesitatea imperativă de a identifica mecanisme de sancționare individuală a persoanelor responsabile de încălcarea gravă a drepturilor omului în acest teritoriu.”

Recomandări Promo-LEX:

  • Implicarea activă și reacționarea promptă în soluționarea cazurilor individuale de încălcare gravă a drepturilor omului;
  • Promovarea necesității accesului necondiționat pentru instituțiile internaționale de monitorizare a drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistrene;
  • Adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege cu privire la mecanismului de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului (Legea Magnitsky);

Sursa: https://punctul.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata