PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

0

Analiză de Marin Gherman

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Propagandă:  Ucraina este un teritoriu disputat la care Rusia are dreptul ca succesoare a URSS

ȘTIRE: O națiune este ceea ce era considerat națiune conform dreptului internațional în 1945. Face parte Ucraina din națiunea noastră? Da. În consecință, procesul de eliberare națională este un proces de restabilire a integrității teritoriale a națiunii noastre.

Nu ar trebui să negociem cu Ucraina. Trebuie să negociem cu Statele Unite pe baza dreptului internațional, discutând statutul Ucrainei. Ar trebui încheiat un acord bilateral cu Ucraina, conform căruia partea rămasă a acesteia (Kievul și Odesa ar trebui să fie cu siguranță incluse în componența Federației Rusă) să nu adere la NATO și să nu se angajeze în nicio construcție militară împotriva Rusiei.

Din punct de vedere al dreptului internațional, Ucraina este un teritoriu disputat. În general, ar fi bine să existe o decizie judecătorească la Moscova care să confirme acest lucru prin anularea deciziilor ilegale din 1991.  […] Rusia ca succesoare legală a Uniunii Sovietice este responsabilă de controlul tuturor teritoriilor URSS.

NARAȚIUNE: Ucraina este un teritoriu disputat și trebuie să-i revină Rusiei, potrivit dreptului internațional.

RealitateUcraina este un stat independent, recunoscut de comunitatea internațională, iar Rusia este un garant al securității statului ucrainean prin Memorandul de la Budapesta

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă dezvoltă o narațiune falsă lansată de președintele Vladimir Putin la sfârșitul lui noiembrie, potrivit căreia Rusia poartă un război de eliberare națională pe teritoriul Ucrainei. Propaganda pro-Kremlin justifică așa-zisa „operațiune militară specială” prin manipularea opiniei publice privind dreptul Rusiei, ca succesoare a Uniunii Sovietice, de a ocupa Ucraina.  Parlamentarul rus  Evheni Fedorov, citat de presa rusă, susține că Ucraina este un teritoriu disputat, iar deciziile politice care au generat destrămarea URSS trebuie anulate. În același timp, războiul din Ucraina este prezentat drept unul de eliberare națională, pentru că ucrainenii și rușii reprezintă aceeași națiune.

În realitate, narațiunea în cauză omite o serie de nuanțe juridice și evenimente politice pentru a manipula opinia publica și a justifica războiul. Faptul că Rusia este succesoarea URSS nu înseamnă că Moscova poate oricând solicita recuperarea teritoriilor dezlipite de la fostul stat sovietic. Mai mult decât atât, în 1997 Rusia și Ucraina au semnat un tratat de bază, potrivit căruia Moscova recunoaște independența politică a Kievului și sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean.

Rusia nu numai că a recunoscut frontierele Ucrainei, care includeau peninsula Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk, dar s-a obligat conform Memorandului de la Budapesta, din 1994, să se abțină de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei. După ce Rusia a devenit un garant al securității Ucrainei, Kievul a renunțat la arsenalul nuclear pe care îl moștenise de la URSS și care, la vremea respectivă, era al treilea cel mai mare din lume, după cele ale Federației Ruse și Statelor Unite. Așadar, potrivit dreptului internațional, Rusia nu numai că nu avea dreptul să intervină militar pe teritoriul Ucrainei, ci trebuia să ia măsuri pentru a o apăra. În același memorandum, Rusia s-a obligat să respecte independența, suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.

Mai întâi Rusia a încălcat aceste angajamente internaționale în 2014, când a anexat Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din Donbass, apoi în 2022, când a invadat Ucraina la scară largă. Rusia nu are niciun drept să discute despre soarta, teritoriul sau regimul politic al unui stat independent, recunoscut de comunitatea internațională.

Citește mai mult AICI

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.