Propaganda Kremlinului, preluată pe nemestecate în Bulgaria: Exemplu de îndoctrinare a unei societăți cu teorii conspirative

80

O parte a presei din Bulgaria se transformă într-o portavoce a Kremlinului, difuzându-i mai ales propaganda de război, constată jurnalista Vasilena Dotkova într-o analiză publicată pe factcheck.bg.

Jurnalista bulgară își începe analiza prin expunerea principalelor teorii conspirative difuzate de propagandiștii aflați în slujba Kremlinului și preluate pe nemestecate de o parte a presei de la Sofia: „America clădește al patrulea Reich în Europa”, „Curtea Penală Internațională de la Haga este o organizație terorist㔄Polonia este pe cale să preia teritorii din Ucraina, iar Occidentul atrage Rusia în război”„Elitele globale pregătesc gulere digitale pentru oameni, carantina nu se va termina niciodată, iar scopul este eliminarea tuturor drepturilor omului printr-un acord internațional privind pandemiile”.

Principalele publicații bulgare care răspândesc astfel de teorii complet nefondate sunt: „Trud”, „Bliț”, pogled.info, „Glasove” și „Fakti”. Sursa lor de inspirație este platforma rusă online Fondul pentru Cultură Strategică.

Această platformă a fost declarată de Departamentul american de Stat drept „una dintre principalele surse de dezinformare și propagandă” din Rusia. Potrivit diplomației americane, Fondul pentru Cultură Strategică funcționează sub conducerea serviciilor secrete rusești și este în strânsă legătură cu Ministerul de Externe de la Moscova. Fondul este vizat de sancțiuni în Statele Unite și Uniunea Europeană (UE), dar acest lucru nu pare să îi afecteze popularitatea în spațiul mediatic din Bulgaria, notează Vasilena Dotkova.

Factcheck.bg a identificat peste 100 de articole publicate pe site-ul Fondului și preluate cuvânt cu cuvânt de publicațiile sus-menționate.

Despre Fondul de Cultură Strategică

Înființat în 2005, la inițiativa lui Iuri Prokofiev, un fost prim-secretar al Comitetului din Moscova al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), Fondul de Cultură Strategică încearcă să dea impresia unui institut științific în domeniul socio-uman. Totuși, nu există nicio dovadă a vreunei astfel de activități acolo, în afară de publicarea unor comentarii politice și de afaceri internaționale în acord cu viziunea Kremlinului pe două website-uri, și anume fondsk.ru (în limba rusă) și strategic-culture.org (în limba engleză). Fondul de Cultură Strategică nu menționează la descrierea sa legăturile avute cu instituții ale statului rus, dar Ministerul de Externe de la Moscova îl menționează ca partener.

Website-ul în limba engleză este conceput în așa fel încât să sugereze că reprezintă interfața unui institut științitific independent în care activează analiști occidentali. În realitate, oferă o platformă pentru autori occidentali marginali care răspândesc teorii conspirative.

Website-ul în limba rusă încearcă, de asemenea, să creeze o impresie academică, dar o parte dintre autorii care semnează acolo sunt foști profesori universitari care acum susțin teorii conspirative ce se încadrează în linia de propagandă a Kremlinului. Toate materiale Fondului identificate de factcheck.bg în presa bulgară provin de pe website-ul în limba rusă.

Iuri Prokofiev, născut în 1939, se află pe listele de sancțiuni ale Australiei, Marii Britanii, Noii Zeelande și Statelor Unite din cauza activităților sale în sprijinul agresiunii ruse din Ucraina. Directorul actual al Fondului, Vladimir Maksimenko, și alți șase angajați sunt vizați la rândul lor de sancțiuni din aceleași motive.

Fondul de Cultură Strategică se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite din august 2021, din cauza tentativei sale de a manipula societatea americană în contextul unor procese electorale, iar pe cea a UE din decembrie 2022, din cauza unor „acțiuni ce subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Un document arată că Fondul este finanțat de statul rus și este legat de structurile sale de spionaj, în special de Serviciul de Informații Externe (SVR).

Ce conținut ajunge la cititorii bulgari?

Potrivit factcheck.bg, articolele Fondului pătrund în spațiul mediatic din Bulgaria aproape de fiecare dată prin intermediul pogled.info, iar de acolo sunt preluate de alte publicații și pe rețelele de socializare.

De exemplu, pogled.info a preluat pe 8 martie un articol al unui oarecare Dmitri Minin intitulat „Cutremurul din Turcia – doar începutul cataclismelor seismice și politice de pe Pământ?”. Portalul bulgar nu indică sursa, ci doar numele autorului, pe care îl prezintă drept expert, dar nu precizează în ce domeniu anume. Însă același text apare ca fiind publicat inițial pe website-ul în rusă al Fondului pentru Cultură Strategică. Ulterior, articolul semnat de Minin a fost preluat de „Trud”, „Glasove” și novini247.com.

Vezi articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și