Propaganda rusă a pus tunurile pe generalul Sîrskîi: cum încearcă să-i deruteze pe ucraineni

0 142

Generalul Sîrskîi, noul comandant șef al armatei ucrainene, a devenit ținta unei campanii de discreditare duse de organele de propagandă ale Kremlinului în dublu scop.

Generalul Sîrskîi, în vârstă de 58 de ani, este prezentat ca un „trădător” pentru ruși și ca un „ofițer rus sovietic” pentru ucraineni. Scopul acestei campanii de propagandă ar fi deopotrivă să-i antagonizeze pe ruși împotriva acestui bărbat născut în regiunea Vladimir, din centrul Rusiei europene, și să-i deruteze pe ucraineni.

Prezentarea lui Sîrskîi ca un „trădător” a fost inițiată de fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

„Uitându-te la la biografia noului comandant şef al forţelor armate ucrainene Sîrskîi, îţi apare un sentiment de ură, dispreţ şi dezgust. Dezgust pentru un om care a fost ofiţer rus sovietic, dar a devenit un trădător. (…) Fie ca pământul să ardă sub picioarele lui!”, a scris actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei în stilul său belicos.

Cine este generalul Sîrskîi?

Generalul Oleksandr Sîrskîi s-a născut pe 26 iulie 1965 în satul Novinki din regiunea rusă Vladimir, dar s-a mutat la vârsta de 15 ani în orașul ucrainean Harkov. La fel ca mulţi alți oficiali din armata ucraineană, Sîrskîi a studiat la Moscova, la Şcoala Superioară de Comandă, iar unii dintre colegii săi au devenit între timp comandanţi în cadrul armatei ruse, notează Reuters.

Noul comandant șef al armatei ucrainene a activat timp de cinci ani în Corpul de artilerie sovietic până la destrămarea URSS, în 1991. Odată cu dispariția URSS, s-a alăturat armatei ucrainene și a fost promovat rapid în calitate de comandant de regiment.

Supranumit „Leopardul zăpezii”, generalul Sîrskîi a condus în ultimii cinci forțele terestre ale armatei ucrainene. El și-a câștigat respectul mai ales datorită apărării Kievului la începutul invaziei ruse și alungării trupelor Kremlinului din regiunea Harkov, în septembrie 2022.

Propaganda Kremlinului, pe urmele rudelor generalului

Imediat după numirea lui Oleksandr Sîrskîi în postul de comandant șef al armatei în locul generalului Valeri Zalujnîi, canalele de propagandă ale Kremlinului i-au căutat imediat rudele rămase în Rusia, foștii colegi de școală sau foștii vecini.

Pretinsa agenție de presă TASS, de fapt un oficios al regimului Putin, a susținut că l-a găsit pe fratele generalului, Oleg. Acesta din urmă ar fi declarat că nu l-a văzut de ceva vreme pe Oleksandr și că nu mai comunică cu el. „Nu știu nimic despre el. A trecut mult, mult timp de când s-a dus acolo (în Ucraina, n. red.). A trăit acolo toată viața. (…) Are o familie acolo”, ar fi spus Oleg.

O altă pretinsă agenție de presă, RIA Novosti, a publicat un articol în care scrie că „presupusul frate” al generalului Sîrskîi a fost amendat cu 30 de mii de ruble de către un tribunal din Vladimir în 2013 în temeiul articolului cu privire la anunțarea unei explozii false. „Presupusul frate” menționat de RIA Novosti este probabil același frate cu care a vorbit TASS, notează meduza.io.

Organele de propagandă ale Kremlinului au publicat și distribuit numeroase relatări și despre părinții lui Sîrskîi. RT susține că părinții comandantului șef al armatei ucrainene locuiesc în Rusia și participă „în mod regulat” la tradiționalul „Marș al Nemuritorilor” organizat cu prilejul paradei militare de 9 mai. RT ar fi ajuns la această concluzie după ce ar fi analizat presupusele conturi de pe rețelele sociale ale rudelor lui Sîrskîi.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata