Propunerea rusă de modificare a frontierei sale maritime din Marea Baltică, o escaladare împotriva UE şi NATO, acuză Lituania

0 73

Proiectul rus de modificare a delimitării apelor teritoriale ale Moscovei în Marea Baltică reprezintă o escaladare împotriva NATO şi Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, relatează Reuters.

„O altă operaţiune hibridă rusă este în curs, de data asta încercând să răspândească frică, nesiguranţă şi îndoială privind intenţiile lor în Marea Baltică”, a postat şeful diplomaţiei lituaniene pe platforma X.

 

„Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO şi UE şi trebuie întâmpinată cu răspunsul ferm adecvat”, a adăugat el.

Ministerul Apărării de la Moscova a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruse din Marea Baltică, a relatat miercuri agenţia Interfax, care citează un proiect de lege făcut public de guvern, potrivit Reuters.

Potrivit proiectului de decret, datat 21 mai, ministerul a propus ajustarea frontierei maritime în jurul insulelor ruse din partea estică a Golfului Finlandei şi în zona exclavei Kaliningrad.

„Traseul frontierei de stat al Federaţiei Ruse pe mare se va schimba”, se menţionează în decret. Dacă va fi aprobat, acesta va intra în vigoare în ianuarie 2025.

Ministerul Apărării rus argumentează în justificarea modificării propuse că măsurătorile sovietice ale frontierei maritime din 1985 au folosit hărţi nautice de la jumătatea secolului al XX-lea care nu corespund pe deplin coordonatelor cartografice mai moderne.

Nu este clar în prezent din proiectul de lege ce presupune aplicarea propunerii ruse sau dacă au avut loc consultări cu alte state riverane la Marea Baltică, notează Reuters.

„Autorităţile finlandeze investighează informaţia din media ruse despre definirea zonelor maritime din Golful Finlandei”, a declarat preşedintele finladez Alexander Stubb. „Guvernul monitorizează situaţia îndeaproape. Rusia nu a fost în contact cu Finlanda în această chestiune. Finlanda acţionează, ca întotdeauna, calm şi bazându-se pe fapte”, a adăugat el.

Ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, a declarat că Rusia trebuie să respecte Convenţia ONU privind dreptul mării şi a acuzat statul vecin că seamănă „confuzie”.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata