Protestele scad în intensitate, dolari pentru protestatari și jertfa sacră: principalele falsuri promovate de mass-media pro-Kremlin despre Belarus

0 116

Autor: Iurii Bershidschi pentru The Insider

  1. Despre scăderea intensității protestelor

În emisiunea Olgăi Skabeeva ”60 de minute” de la postul de televiziune Rossia1, corespondentul ”Komsomoliskaia pravda” din Minsk, Alexandr Koț a declarat:

”Acum are loc un protest pașnic. Protestatarii au format un lanț uman de-a lungul drumurilor din oraș și au flori în mâini. Pentru astăzi la ora 19.00 este planificată blocarea străzilor. Chiar acum am fost în centrul orașului și câțiva oameni cu drapele alb-roșii a încercat să blocheze drumul. Oamenii care stăteau de-a lungul drumului le-au strigat însă să plece, că e o provocare”.

Iată cum a apreciat Skabeeva acțiunile autorităților în privința prostatarilor:

”Atunci când OMON-ul belarus este criticat pentru intervenții dure, atrageți atenția că la Kiev, protestatarii nu au putut fi dispersați și a început Maidanul care nu se mai termină deja al șaselea an la rând. Aici l-au terminat practic în trei zile”.

Emisiunea ”Vremea” a calificat însă aceste acțiuni altfel:

”La Minsk, acum două ore, susținătorii opoziției, care sunt nemulțumiți de rezultatele alegerilor, au blocat pentru o perioadă bulevardul Independenței”.

A doua zi, Pervîi Kanal a schimbat însă macazul și a anunțat la știrile dimineții:

”În cea de a patra zi a protestelor nu au avut loc nici proteste în masă, nici încăierări cu poliția. În timpul zilei în oraș au avut loc câteva acțiuni pașnice – protestatarii au creat un lanț uman de-a lungul străzilor principale”.

”MBK-media” a prezentat o serie de mesaje de pe rețelele de socializare în care se vorbește despre proteste, blocarea drumurilor, reținerea protestatarilor, când cică ”nu au avut loc acțiuni în masă”.

  1. Despre zborul avionului prezidențial spre Turcia

Olga Skabbeva în emisiunea sa ”60 de minute” a anunțat:

”Au apărut informații precum avionului lui Lukașenko a zburat spre Turcia. ””Lukașenco a încercat să-și salveze familia” (este un citat), afirmație care este, de fapt, un fals”.

Skabbeva nu a spus de unde a luat aceste informații, dar motoarele de căutare nu o găsesc pe Internet. Însă, faptul că duminică la ora 16:11, când procesul de votarea era încă în plină desfășurare, iar rezultatele puteau fi deja prezise în urma exit-poll-ului, aeronava Bombardier Challlenger 850 cu numărul EW-301PJ a decolat de pe aeroportul din Minsk și peste două ore și jumătate a aterizat pe aeroportul din Bodrum este demonstrat de așa site-uri precum  PlaneFinder și RadarBox.

Cum a scris în 2014 ediția online „Salidarnasts”, aceasta este una dintre cele cinci aeronave utilizate de oficiali de top din Belarus. Înainte de asta, a zburat în Bodrum pe 3 august și s-a întors la Minsk în aceeași zi. Potrivit PlaneFinder, pe 13 august avionul a rămas în Bodrum. Este imposibil de spus cu certitudine cine s-a aflat la bord, însă pe ce s-a bazat Skabeeva când a declarat că informațiile despre plecarea membrilor familiei lui Lukașenko sunt un fals, rămâne neclar.

  1. Despre reținerea coordonatorilor protestelor cu bani pentru manifestanți

Presa rusă scrie, cu referire la Agenția de stat din Belarus BelTA, despre arestarea la Minsk a unui bărbat care împărțea bani protestatarilor. Astfel, Lenta.ru în articolul întitulat „Coordonatorul revoltelor reținut la Minsk cu un rucsac de dolari” scrie:

„Se anunță că, în timpul arestării, bărbatul a opus rezistență și chiar i-a rupt nasul unui polițist. În rucsac au fost găsite peste 10 mii de dolari, care se presupune că sunt destinate participanților la revolte. Anterior, reținutul a fost condamnat pentru achiziție, păstrare și trafic ilegal de droguri”.

Mai mult, a fost reținut și un localnic, care ar fi fost coordonatorul revoltelor. Bărbatul a închiriat o cameră în hotelul „Belarus” și „a controlat acțiunile a trei subordonați, care, la rândul lor, aveau în subordine sute.”

Nu se știe nimic mai mult despre „coordonatorul șef” reținut la hotel. A fost anunțat doar că a stat într-o camera de la etajul 17. Se pare că omul cu banii a intrat în această poveste din greșeală. Numele lui este Mikhail Simakov, este antreprenor specializat în vânzarea mașinilor uzate. În acea zi, el a vândut un Opel Zafira, s-a întors acasă cu bani, dar a fost reținut chiar la intrare. Familia lui Simakov dă asigurări că bărbatul nu are nicio legătură cu protestele.

  1. Despre jertfa sacră

RIA Novosti, Gazeta.ru, Komsomolskaya Pravda, Moskovsky Komsomolets și alții, anunță cu trimitere la KGB-ul din Belarus, că se pregătea un atac asupra Svetlanei Tikhanovskaya, care părăsise țara. Oficialii Ministerului de Interne ar fi interceptat corespondența opozanților fără a da nume, care au spus că „este nevoie de o jertfă sacră”.

Desigur, este imposibil de confirmat sau de negat aceste informații, dar nu par a fi adevărate.  Tihanovskaia a înregistrat două adresări video către cetățenii din Belarus în care a venit cu un apel să nu opună rezistență în fața forțelor de Securitate. Adresările au fost publicate când ea era deja în străinătate. Cum a fost stabilit mai târziu, unul dintre mesaje a fost înregistrat în biroul șefului Comisiei Electorale Centrale din Belarus, acolo unde Tihanovskaia a petrecut aproximativ șapte ore, chiar înainte de a pleca în Lituania. Ea citește textul fără să-și ia ochii de la foaia și pare extrem de deprimată.

Dacă versiunea KGB are ceva de-a face cu realitatea și starea depresivă a Svetlanei Tihanovskaia se explică prin faptul că a aflat despre trădarea sisținătorilor săi, atunci este neclar de ce nu vorbește despre asta deschis, fiind în siguranță în străinătate. La urma urmei, faptul că ea nu se opune aceastei teorii a conspirației și nu explică felul în care a fost convinsă să înregistreze aceste apeluri și să plece din Belarus este ușor de explicat: soțul ei a fost arestat în Belarus și a devenit de fapt un ostatic.

Însuși ideea unei „jertfe sacre” pare să fi fost împrumutată din discursul lui Vladimir Putin în campania electorală din 2012. El a declarat atunci:

”… ei chiar își doresc unele confruntări și încearcă să ducă la asta prin orice metode. Chisr sunt gata să sacrifice pe cineva și să dea vina pe autorități pentru asta. Cunosc această tehnică și tactică, încearcă deja să o aplice de zece ani, în primul rând, cei care stau în străinătate. Afirm asta cu siguranță. Stiu asta. Ei chiar caută așa-numita „jertfă sacră” printre oamenii notabili. Ei înșiși îl vor omorî, scuzați, și vor da apoi vina pe autorități”.

Autor: Iuri Bershidski, pentru The Insider

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata