PSRM apelează la „curatori”. Autoritățile ruse, mesaj pentru UE

0 7

Ministerul de Externe al Federației Ruse solicită Uniunii Europene „să nu se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova”, în contextul crizei politice de la Chișinău.

„Facem apel la oficialii Uniunii Europene și la statele sale membre să dea dovadă de norme elementare de etică diplomatică și să se abțină de la interferențe deschise în afacerile interne ale statelor suverane”, a declarat Ministerul rus de Externe, scrie TASS.

Ministerul rus de Externe a remarcat că, recent, șeful delegației UE în Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu acordat presei din Moldova a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a cerut „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformarea externă”. Mai mult, într-un interviu acordat portalului „Cotidianul” Michalko a descris legile adoptate în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și în mare măsură retrase din punct de vedere al reformelor și al îndeplinirii obligațiilor față de partenerii internaționali”.

„Din păcate, astfel de declarații ale șefului delegației UE în Moldova, care sunt o ingerință absolută în afacerile interne ale țării, devin o practică comună pentru el. Este cu atât mai regretabil faptul că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditate la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE își desfășoară activitatea în Moldova „în spiritul cooperării și parteneriatului” și „cu respectarea deplină a independenței și suveranității Republicii Moldova”. Este puțin probabil ca instrucțiunile lui Mikhalko adresate autorităților moldovenești să fie considerate manifestări ale „respectului și parteneriatului” față de Republica Moldova”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comentariu.

Ministerul rus de Externe a subliniat, de asemenea, că, în declarație, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție deosebită „compatibilității legislației și practicilor interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv ale Uniunii Europene”. „Sperăm ca, colegii noștri europeni să-și amintească despre faptul că Republica Moldova, pe lângă Acordul de Asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind un stat parte CSI și având statut de observator la Uniunea Eurasiatică”, se arată în declarație.

Precizăm că, argumentele invocate în această reacție a Ministerului rus de Externe coincid în totalitate cu atacurile făcute în această săptămână de către PSRM, Igor Dodon, Partidul Șor și liberul acestuia, deputatul fugar Ilan Șor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata