De ce Putin a primit vaccinul împotriva COVID-19 cu uşile închise

0 162

Președintele rus Vladimir Putin a primit marți vaccinul anti Covid-19 fără tam-tam sau fanfară, potrivit Kremlinului, la mai mult de trei luni de la aprobarea acestuia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru CNN: „Putin a fost vaccinat împotriva coronavirusului. (El) se simte bine. Mâine are o zi plină de lucru.” Nu au fost puse imediat la dispoziție înregistrări video sau imagini ale procesului de vaccinare. Anterior, Kremlinul a declarat că nu va fi un eveniment public, neobișnuit pentru un lider rus care pozează frecvent pentru camere… uneori fără cămașă.

În cursul zilei de marți, Peskov a declarat că motivul pentru care vaccinarea nu a fost înregistrată a fost pentru că lui Putin „nu-i place” să fie vaccinat în faţa camerei, înainte de a adăuga că „va trebui să ne credeți pe cuvânt”.

Întrebat de ce liderul rus nu intenționează să-și arate procesul de vaccinare pentru public, Peskov a spus că Putin face multe pentru a promova vaccinarea, adăugând: „Președintele dedică o parte destul de semnificativă a timpului său de lucru, evenimentelor, discuțiilor, întâlnirilor legate de vaccinare, producției de vaccinuri și așa mai departe.

 „În ceea ce privește vaccinarea în faţa camerelor de luat vederi, el nu a fost niciodată un susținător al unui asemenea fenomen”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că tipul de vaccin utilizat nu va fi dezvăluit, dar a declarat că este unul dintre cele trei vaccinuri rusești care au fost aprobate: Sputnik V, EpiVacCorona sau CoviVac.

 „În mod deliberat nu spunem ce fel de vaccin va lua președintele, observând în același timp că toate cele trei vaccinuri rusești sunt absolut fiabile și eficiente”, a declarat Peskov.

Marți, în mediul online au circulat mai multe ştiri despre faptul că preşedintele rus ar fi putut trişa iar vaccinarea acestuia ar fi putu să nu aibă loc, despre faptul că s-ar teme de ace sau că nu vrea să arate public noul său tatuaj. În spatele glumei, însă, se află o exasperare în rândul unor oficiali că cea mai proeminentă figură a Rusiei – şi cea mai autoritară şi influentă – a avut o reticenţă îndelungată în ceea ce priveşte vaccinul rusesc, în ciuda aprobării acestuia încă la sfârșitul lunii decembrie.

Acum, se pare că Putin ar fi dat peste cap o oportunitate de aur de a-i încuraja pe rușii ezitanți să fie vaccinați. Un sondaj de opinie recent realizat de Centrul Levada – o organizație independentă, non-guvernamentală de sondaje și cercetare sociologică – sugerează că doar aproximativ 30% din populația țării este în favoarea vaccinării. Astfel de rate ridicate de ezitare a vaccinului au fost legate de o neîncredere istorică a rușilor în unitatea lor medicală. Există, de asemenea, o mare suspiciune în țară cu privire la eficacitatea celor trei vaccinuri locale, dintre care unul – Sputnik V – a fost dezvoltat cu o viteză amețitoare.

Această competiție politică de fabricare a vacinurilor la nivel mondial a stârnit o  îngrijorare largă că s-ar fi omis anumite aspecte , în ciuda rezultatelor de studiu care au arătat acum că Sputnik V este sigur și eficient. În februarie,în urma studiilor, vaccinul a fost declarat eficient cu o rată de  91.6% împotriva  Covid-19. 

Sursa: edition.cnn.com

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata