Putin a promis că va oferi scutiri de taxe pentru a stimula investițiile străine în insulele Kurile, inclusiv pe cele japoneze

0 125

Președintele rus, Vladimir Putin, a promis, vineri, că Moscova va oferi scutiri de taxe pentru a stimula investițiile străine în insulele Kurile, inclusiv pe cele japoneze. Micile insule vulcanice, pe care rușii le numesc Kurilele de Sud, iar japonezii Teritoriile din Nord, au fost anexate de Uniunea Sovietică a lui Stalin de la Japonia învinsă, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Anexarea a împiedicat pănă astăzi semnarea unui tratat de pace între Moscova și Tokyo, fiindcă japonezii nu s-au resemnat niciodată cu pierderea lor și continuă să le revendice. Anul trecut, Guvernul nipon a protestat vehement faţă de instalarea de către armata rusă a unor sisteme de apărare antirachetă pe lanţul de insule în dispută.

La sfârșitul lui mai, autoritățile ruse au reținut în zonă echipajul unui vas japonez de pescuit, sub pretextul că s-ar afla în apele lor teritoriale. Guvernul nipon a calificat acțiunea Rusiei drept inacceptabilă și a cerut eliberarea imediată a echipajului și a vaporului.

Potrivit media, marinarii ar fi plătit o amendă de șase milioane de ruble (echivalentul a circa 68.600 de euro) pentru a fi puși în libertate. Astfel de incidente sunt frecvente în apele din jurul Kurilelor.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata