Președintele rus Vladimir Putin a semnat, pe 7 iulie, un decret care permite cetățenilor străini să servească în armata rusă în perioadele de mobilizare, într-un efort de extindere a recrutărilor militare. Decretul de mobilizare parțială emis de Putin pe 21 septembrie 2022 rămâne în vigoare și nu a fost niciodată revocat oficial. Pentru a fi anulat, ar fi necesar un nou decret prezidențial care să stabilească în mod explicit o dată de încheiere, scrie The Kyiv Independent.
Până acum, participarea străinilor în armata rusă era permisă doar în condiții excepționale, precum starea de urgență sau legea marțială. Deși Rusia a lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei, autoritățile de la Moscova au evitat până acum să declare oficial legea marțială.
Modificările legislative urmăresc să sprijine eforturile de recrutare, în condițiile în care Moscova încearcă să mențină un ritm constant de completare a trupelor, evitând totodată o nouă mobilizare masivă nepopulară. Kremlinul s-a bazat intens pe stimulente financiare și campanii agresive pentru atragerea de noi voluntari.
În prezent, Rusia recrutează lunar între 30.000 și 40.000 de persoane pentru armată, potrivit unor surse din serviciile de informații americane și europene, citate de Wall Street Journal.
Pe 31 martie, Putin a semnat un ordin prin care a fost lansată campania de recrutare de primăvară, ce a vizat 160.000 de bărbați – cel mai mare val de încorporări din ultimii 14 ani. Deși autoritățile susțin că recruții nu sunt trimiși pe front, organizațiile pentru drepturile omului și rudele acestora au raportat cazuri în care aceștia sunt presați să semneze contracte de luptă.
În luna mai, șeful Comitetului rus de Investigații, Aleksandr Bastrîkin, a declarat că 20.000 de migranți naturalizați au fost trimiși să lupte în Ucraina, după ce au refuzat să se înregistreze pentru serviciul militar.
În vara lui 2024, parlamentul rus a adoptat o lege care permite retragerea cetățeniei pentru persoanele naturalizate care nu respectă obligațiile de înregistrare militară