Putin încearcă să destabilizeze trei țări NATO: Capcana întinsă de Rusia

0 267

Chiar dacă Vladimir Putin este concentrat în special asupra războiului din Ucraina declanșat în urmă cu 21 de luni, președintele rus recurge și la alte acțiuni care au rolul de a destabiliza 3 țări NATO. Capcana întinsă de Rusia unor state vecine, precum Finlanda, Norvegia și Estonia, este trimiterea de migranți la punctele de frontieră pentru a perturba activitatea în zonă și de a crea noi conflicte.

Finlanda se numără printre cele trei țări europene care și-au restricționat sau caută să-și întărească granițele cu Rusia, pe care o acuză că i-a înarmat pe solicitanții de azil trimițându-i la frontieră fără documente adecvate, potrivit Newsweek.

Un expert a declarat că Kremlinul încearcă să testeze hotărârea guvernului de la Helsinki după ce a acceptat o cooperare militară mai strânsă cu SUA – adăugând că situația s-ar putea înrăutăți.

Helsinki a anunțat pe 16 noiembrie 2023 că va închide patru din cele nouă puncte de trecere a frontierei cu Rusia până pe 18 februarie, în urma unei creșteri a sosirilor la frontiera sa de sud a solicitanților de azil din țări precum Irak, Yemen și Somalia.

Poliția de frontieră finlandeză a spus că barierele s-au înmulțit la punctele de trecere Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala din sud-estul Finlandei – cele mai aglomerate puncte de călătorie între țări, cu aproximativ 3.000 de persoane care trec pe zi.

În urma acestei mișcări, ministrul norvegian al Justiției, Emilie Enger Mehl, a declarat că Oslo este pregătită să își închidă granița cu Rusia în nordul îndepărtat, dacă există o creștere bruscă a numărului de persoane care o traversează, deși acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Între timp, Estonia a declarat că va închide toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, dacă va fi necesar, în urma încercării a opt migranți somalezi de a intra în spațiul NATO și UE prin orașul de graniță Narva.

 

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata