Putin, lovit acolo unde îl doare cel mai mult: Un robinet care aducea ”aur” oprit după un atac al Ucrainei

0 304

Strategia lui Putin de a pune mâna pe Ucraina foarte repede în 2022 a dat greș, iar acum războiul începe să-i producă coșmaruri președintelui. Liderul de la Kremlin este lovit acolo unde în doare cel mai mult: exporturile de petrol și gaze, care reprezintă un adevărat robinet cu ”aur” pentru bugetul militar al armatei sale. Astfel, compania rusă Novatek a anunțat duminică, 21 ianuarie 2024, că suspendă operațiunile de livrări internaționale de la terminalele sale de la complexul Ust-Luga, aflate la 170 de kilometri de Sankt Petersburg, care au fost lovite cu drone de către Ucraina.

Un terminal uriaș de la Ust-Luga din Rusia situat în Golful Finlandei a fost forțat să suspende operațiunile după ce un incendiu uriaș s-a produs în urma atacurilor forțelor ucrainene, potrivit Euractiv.

Uriașul complex Ust-Luga, situat în Golful Finlandei la aproximativ 170 km vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere și gaze pe piețele internaționale. Procesează un tip de petrol ușor – în nafta ușoară și grea, kerosen și motorină pentru a fi transportat pe mare.

Nu este clar cât de mult va dura întreruperea, câte nave cisternă vor trebui să se oprească în afara portului și care ar fi efectul asupra piețelor internaționale de energie.

Agenția de știri Interfax-Ucraina, citând surse anonime, a declarat că incendiul a fost rezultatul unei operațiuni speciale efectuate de serviciile de securitate din Ucraina.

„Terminalul Ust-Luga Oil… este o facilitate importantă pentru inamic. Acolo este rafinat combustibil, care, printre altele, este furnizat și trupelor ruse”, a declarat o sursă citată. „Un atac reușit asupra unui astfel de terminal nu numai că cauzează daune economice inamicului… dar și complică semnificativ logistica combustibilului pentru armata rusă.”

Rusia începe să primească lovituri puternice

Dacă se confirmă șocul, un astfel de atac ar demonstra capacitatea Kievului de a desfășura lovituri mai adânc în Rusia decât de obicei, folosind ceea ce se crede că sunt drone produse pe plan intern, într-un moment în care se află în defensivă pe câmpul de luptă și se luptă să-și asigure la fel de multă finanțare occidentală.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata