Putin : „nu vom permite revoluții colorate” în Kazahstan
Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a numit recentele tulburări din țara sa – unde pe fundalul amplelor proteste antiguvernamentale s-au produs violențe sângeroase – drept o „tentativă de lovitură de stat”. Tokaiev a făcut declarația la summitul virtual al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), al cărui contingent militar se află acum în Kazahstan, la cererea președintelui kazah. Tokaiev nu a precizat ce forțe s-ar fi aflat în spatele a ceea ce el a numit tentativă de lovitură de stat.
Potrivit lui Tokaiev, „sub paravanul unor proteste spontane, s-a desfășurat un val de tulburări în masă, au apărut ca la comandă radicalii religioși, elementele criminale, bandiții înrăiți, jefuitorii și micii huligani”, iar apoi „militanții înarmați care așteptau în culise”. Tokaiev a mai spus că la revolte ar fi luat parte și persoane din străinătate, pe care le-a numit „teroriști”, fără să aducă dovezi sau să facă referiri concrete.
Potrivit lui, autoritățile kazahe au respectat cererile protestatarilor, inclusiv reducerea prețurilor la carburanți, și a îndemnat ca protestele pașnice să nu fie confundate cu tulburările care au urmat. Armata din Kazahstan nu ar trage niciodată asupra protestatarilor pașnici, a spus el.
Anterior, reprezentanți ai unor țări occidentale, inclusiv SUA, și organizații pentru drepturile omului l-au criticat pe Tokaev pentru că le-a ordonat forțelor de securitate să tragă fără avertisment cu muniție reală pentru a pune capăt tulburărilor. Potrivit relatărilor unor martori, forțele de securitate au deschis focul și asupra protestatarilor pașnici.
Tokaiev susține că intervenția trupelor OTSC a împiedicat planurile celor care ar fi pus la cale lovitura de stat, ceea ce a permis restabilirea ordinii la Almatî. El a mulțumit personal pentru ajutorul acordat președintelui rus Vladimir Putin.
Tokaiev a afirmat că în timpul tulburărilor de la început de ianuarie au fost uciși 16 membri ai structurilor de forță. Potrivit autorităților kazahe, numărul total al victimelor s-ar ridica la 164, au fost reținute aproape opt mii de persoane.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a spus că o amenințare la adresa Kazahstanului nu o reprezentau protestele pașnice, ci persoanele înarmate. În același timp, el s-a referit la protestele pro-democrație din Ucraina din 2014 cunoscute ca „revoluția oranj” sau „Maidanul de la Kiev” într-un mod negativ, spunând că în Kazahstan „au fost folosite aceleași tehnologii de sprijin informațional pentru tulburările cunoscute de pe Maidan”. Președintele rus nu a precizat ce a vrut să spună prin aceasta. El a adăugat că țările membre ale OTSC (Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Armenia) nu vor permite „revoluții colorate” în țările lor și ceea ce el a numit „intervenții din exterior”.
Potrivit președintelui rus, contingentul OTSC (circa 2500 de militari, dintre care cei mai mulți din partea Rusiei) va rămâne în Kazahstan pentru o perioadă limitată, după care va fi retras.