Putin primește o lovitură din propria țară: Banca centrală este sufocată, 200 de miliarde de dolari au dispărut

0 181

După mai bine de 500 de zile de la declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin, președintele rus primește o lovitură puternică chiar din propria țară. Banca Centrală de la Moscova este sufocată, ea anunțând că uriașul său excedent din 2022 a dispărut, practic peste 200 de miliarde de dolari nu mai sunt în visteria sa.

Acum, instituția financiară rusă a comunicat faptul că excedentul său de cont curent s-a redus la 20 de miliarde de dolari în primele șase luni din anul 2023, după ce înregistrase un adevărat record de 227 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit The Age.

În trimestrul al 2-lea din 2023, Banca Centrală a Rusiei a prevăzut un excedent modest de 5,4 miliarde de dolari. Acum, prognoza sa referitoare la anul 2023, un excedent de 66 de miliarde de dolari pare departe de a mai atinsă.

În cazul în care anul trecut prețurile petrolului și gazelor au crescut – prețul petrolului a depășit 120 de dolari pe baril imediat după invazia Rusiei în Ucraina și prețurile gazelor au crescut, de asemenea, în timp ce europenii se străduiau să-și construiască rezervele – sancțiunile europene și G7 asupra energiei ruse care au fost implementate în decembrie anul trecut au afectat veniturile Rusiei.

Veniturile din petrol și gaze, care furnizează în mod istoric aproape jumătate din veniturile guvernului rus și vitale pentru capacitatea sa de a finanța războiul, au scăzut cu aproape 50% în prima jumătate a acestui an față de aceeași jumătate a anului 2022. Plafonarea stabilită de G7 de 60 de dolari pe baril exporturilor de petrol ale Rusiei și boicotarea gazelor rusești de către majoritatea membrilor Uniunii Europene a fost surprinzător de eficientă.

Pentru a pune pierderile mari de venituri într-un context contemporan, bugetul militar al Rusiei pentru acest an este echivalent cu aproximativ 84 de miliarde de dolari. În pre-invazia din 2021, acel buget era de aproximativ 75 de miliarde de dolari la acea vreme.

Exod masiv de bani din Rusia peste granițe

Pierderea veniturilor din energie este principala influență asupra surplusului de cont curent redus, dar creșterea importurilor afectează și ea rezultatele.

Creșterea costurilor de import reflectă probabil atât mediul inflaționist global, dar și costul mai ridicat al achiziționării de bunuri pentru a înlocui furnizorii care au întrerupt relațiile cu Rusia după invazie și politicile fiscale relativ reduse pe care le-a luat Rusia în perioada post-invazie.

Deteriorarea balanței comerciale a pus rubla rusă sub presiune acută. După ce a avut una dintre cele mai bune performanțe anul trecut – după ce inițial s-a prăbușit când a fost lansată invazia – a fost una dintre cele mai proaste din acest an, depreciindu-se în jur de 20%. O rublă rusă valora aproximativ 1,4 cenți americani la începutul anului. Acum valorează în jur de 1,1.

Valoarea rublei nu a fost ajutată de o scurgere constantă de capital, cu o explozie de fuga de capital după revolta lui Wagner, deoarece rușii continuă să-și transfere economiile în afara țării, în ciuda controalelor de capital impuse anul trecut. A existat un exod de aproximativ 66,9 miliarde de dolari din martie anul trecut, cu o nouă creștere după revolta Wagner.

Sancțiunile și retragerea investitorilor străini de pe piețele financiare ale Rusiei înseamnă că valoarea rublei este determinată aproape în totalitate de fluxurile de cont curent, ceea ce sugerează că s-ar putea deprecia în continuare.

Ministerul de Finanțe a declarat că intenționează să vândă rezerve valutare în valoare de aproximativ 35 de miliarde de ruble (580 de milioane de dolari) în luna următoare, după ce a anunțat anterior că va vinde 74,6 miliarde de ruble între 6 iunie și 7 iulie.

Rusia a acumulat dețineri semnificative de yuani ale Chinei și rupii ale Indiei prin desfășurarea comerțului cu acele țări în propriile monede, pentru a evita nevoia de a tranzacționa cu dolari americani în care se desfășoară de obicei comerțul cu mărfuri.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata