Putin se pregătește de prima sa vizită în străinătate după emiterea mandatului CPI: Unde se va duce liderul de la Kremlin

0 153

Vladimir Putin va efectua în luna octombrie prima sa vizită oficială în străinătate de la intrarea în vizorul Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime de război în Ucraina. Destinația va fi China, scrie Bloomberg, care citează trei surse confidențiale.

Liderul de la Kremlin a evitat călătoriile în străinătate de când CPI a emis mandate de arestare împotriva sa și a comisarului său pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru rolul avut în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Putin a căutat modalități de a participa la summitul BRICS din Africa de Sud, desfășurat acum câteva zile, dar nu a mai efectuat călătoria deoarece țara gazdă ar fi trebuit să aplice mandatul emis de CPI.

În plus, liderul de la Kremlin a evitat alte două călătorii în străinătate, și anume în Turcia pentru o întrevedere cu Recep Tayyip Erdogan în contextul retragerii Rusiei din acordul cerealelor ucrainene și la summitul G20 din India, programat pe 9-10 septembrie. Dacă Erdogan a fost invitat la Soci, premierul indian a fost informat telefonic asupra lipsei lui Putin la summitul de la Delhi. Nu se știu motivele exacte ale ezitării lui Putin, în condițiile în care cele două state nu erau obligate să pună în aplicare mandatul CPI.

Premierul indian e emis un comunicat pe un ton diplomatic în care și-a exprimat „înțelegerea” față de decizia lui Putin, care cel mai probabil evită astfel să fie pus în situația jenantă de a fi contestat pe față, fără cadre atent regizate, de către liderii occidentali în legătură cu invazia din Ucraina.

În schimb, Putin a ales să accepte invitația lui Xi Jinping de a participa la Forumul pentru Cooperare Internațională „Drumul Mătăsii”, programat la mijlocul lui octombrie. Informația a fost confirmată pentru Bloomberg de trei surse confidențiale apropiate dosarului.

Aceasta ar fi totodată prima călătorie a lui Vladimir Putin în China din februarie 2022, când a proclamat împreună cu Xi Jinping „prietenia fără limite” dintre Moscova și Beijing, cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul de la Kremlin să înceapă vărsarea de sânge din Ucraina.

Vizita în China fusese evocată la începutul lunii iulie de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata