Putin și Assad profită de războiul din Gaza ca să facă măcel în Siria. „Cele mai violente bombardamente asupra civililor”

0 80

Forțele regimului sirian, aliații lor ruși și milițiile loiale Damascului au lansat luna trecută peste 160 de atacuri împotriva civililor din regiunea Idlib, în timp ce Rusia și Iran fac eforturi tot mai mari pentru a alunga trupele americane de pe teritoriul Siriei, potrivit Fox News.

Organizația Căștile Albe, cunoscută și sub numele de Apărarea Civilă Siriană, a spus că de la începutul anului 2023 a înregistrat 1.322 de atacuri în nord-vestul Siriei – un număr de atacuri cu 59% mai mare decât cel înregistrat în 2022. Majoritatea atacurilor a fost provocată de avioane de luptă, lansatoare de rachete și artilerie. În ziua de Crăciun, avioane militare rusești au ucis o familie de cinci persoane în apropiere de orașul Armanaz, iar forțele regimului sirian au luat la țintă o școală din orașul Sarmin, unde au ucis o persoană și au rănit alte cinci. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), un grup din Marea Britanie care monitorizează războiul din Siria, a spus că în 2023 au fost uciși 187 de civili, inclusiv 50 de copii și 28 de femei în bombardamentele lansate de forțele regimului de la Damasc, iar 30 de civili, printre care se numără și opt copii și șapte femei au fost uciși în urma bombardamentelor lansate de trupele ruse.

În total, SOHR a raportat moartea a 1.889 de civili pe întreg teritoriul Siriei în 2023. De la începutul Primăverii arabe în 2011, se estimează că peste o jumătate de milion de sirieni au fost uciși de președintele Bashar al-Assad, cu ajutorul aliaților lui din Rusia și Iran, în războiul civil care durează de mai bine de un deceniu. Peste 14 milioane de sirieni și-au pierdut casele, iar jumătate dintre ei au fugit din țară, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați. Idlib rămâne ultima fortăreață a rebelilor din Siria și aici operează mai multe facțiuni militare rivale. Hay’at Tahrir al-Sham, o organizație desemnată drept teroristă de SUA, este prezentă în regiune și în unele părți din regiunea Alep. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este o altă organizație considerată teroristă de guvernul american și care este activă în nordul Siriei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata