Putin și Lukașenko s-au întâlnit la Soci. Întrevederea l-a costat pe Putin 500 milioane de dolari, iar Lukașenco s-a ales cu o izolare totală

0 135

Președinții Rusiei și Belarusului Vladimir Putin și Alexander Lukașenko s-au întâlnit la Sochi pe 29 mai și au discutat a doua tranșă a împrumutului rusesc de 500 de milioane de dolari, a anunțat RBC pe 30 mai. În timpul discuțiilor, cei doi au abordat și subiectul privind reținerea și arestarea rusoaicei Sophia Sapega, care a fost scoasă din zborul Ryanair pe 23 mai, împreună cu fostul redactor șef al Nexta, Roman Protasevich.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Lukașenko l-a informat în detaliu pe liderul de la Kremlin despre situația din jurul zborului Ryanair. Kremlinul a menționat că incidentul necesită o „investigație atentă”. Președinții au discutat și despre reținerea și arestarea rusoaicei Sophia Sapega, care a fost scoasă din zborul Ryanair pe 23 mai, împreună cu fostul redactor șef al Nexta, Roman Protasevich. „La inițiativa președintelui, a fost abordat și subiectul unui cetățean rus care a fost reținut și se află într-un centru de detenție preventivă. Desigur, nu suntem indiferenți față de soarta ei ”, a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, este necesar să se țină cont de faptul că Sapieha are permis de ședere în Belarus. „Totul ar trebui făcut în cadrul legii. Președintele a instruit Ministerul de Externe să monitorizeze cazul unui cetățean rus în cel mai atent mod ”, a subliniat Peskov.

Peskov a mai spus că președinții au discutat despre cel de-al doilea transfer de 500 de milioane de dolari în cadrul împrumutului rus către Belarus în valoare totală de 1,5 miliarde de dolari. Banii ar trebui să ajungă în Belarus în viitorul apropiat. „Cel puțin nu există obstacole în acest sens, totul a fost convenit”, a spus purtătorul de cuvânt. În același timp, Peskov nu a putut numi o perioadă exactă când seva întâmpla acest lucru.

Potrivit lui Peskov, președinții nu au discutat despre zborurile Belavia spre Crimeea. În același timp, un canal Telegram apropiat serviciului de presă al lui Lukașenko a scris că în timpul ședinței s-a ajuns la un acord privind deschiderea a noi zboruri Belavia spre orașele rusești.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata