Putin știa despre violențele sexuale dintr-o închisoare din Rusia. Detalii şocante despre tratamentul inuman al condamnaţilor

0 19

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) anunță despre inițierea unei anchete interne după ce în spațiul mediatic rusesc au apărut imagini video în care deținuții sunt agresați sexual și violați.

Un grup de angajați ai biroului central al Serviciului Penitenciar Federal din Rusia a fost trimis în regiunea Saratov de către directorul Serviciului Penitenciar Federal al Rusiei, Alexander Kalashnikov, pentru a verifica fiabilitatea informațiilor”, a comentat serviciul de presă al departamentului. De asemenea, presa rusă scrie că și Procuratura Generală va investiga imaginile cu caracter violent și sexual. Secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin a declarat că autoritățile de la Kremlin cunosc despre informațiile difuzate în presă.

„Din câte știm, FSIN se ocupă de acest lucru. Dacă autenticitatea acestor materiale este confirmată, atunci, desigur, acesta este motivul unei anchete serioase”, a spus Peskov.

Activiștii pentru drepturile omului de la Gulagu.net au furnizat presei din Rusia trei secvențe video în care prizonierii ar fi fost violați în spitalul de tuberculoză nr. 1 din închisoarea Saratov. Două dintre cele trei videoclipuri aflate la dispoziția jurnaliștilor au surprins acte de viol împotriva prizonierilor.

 

Potrivit fondatorului proiectului, Vladimir Osechkin, arhiva video de peste 40GB a fost predată de un fost prizonier-programator, care anterior fusese torturat și violat, dar apoi „au început să-l folosească ca profesionist”. Timp de cinci ani, în timp ce ispășea o pedeapsă, a avut acces la computerele Serviciului Federal al Penitenciarelor și la înregistrări video de la sediul securității din spitalul Saratov. Acum, această persoană se află în afara Rusiei și a țărilor CSI.

În iunie, avocatul Snezhana Muntyan a raportat că prizonierul Pavel Sheremet a fost torturat de deținuții asociați cu administrația în spitalul regional pentru tuberculoză nr. 1 al departamentului Saratov al Serviciului Federal Penitenciar. „Patru oameni au început să mă bată. <…> Condamnați. <…> Am fost dezbrăcat, mâinile mele erau legate de o supraetajată la spate și au continuat să mă bată. Apoi mi-au legat picioarele de mâini și au început să mă batjocorească. Toate acestea s-au întâmplat de la 8 și jumătate până la stingerea luminilor, până la ora zece. Au pornit muzica la volum maxim astfel încât să nu se audă nimic și mi-au pus un băț în anus. Când am strigat peste muzică, mi-au legat gura”, a spus prizonierul.

Realitatea.md amintește că reprezentanții proiectului pentru drepturile omului Gulagu.net au scos din țară o arhivă video secretă a serviciilor speciale care arată tortura la care sunt supuși condamnații în centrele de detenție preventivă și închisori. Imaginile video reprezintă momente în care deținuții sunt bătuți, agresați sexual și implicați cu forța în acțiuni sexuale. De cele mai multe ori, deținuții sunt legați și supuși agresiunilor sexuale cu diverse obiecte. De asemenea, în multe cazuri aceștia sunt violați chiar de cei care se află în închisoare.

„Coordonatorii și experții Gulagu.net au reușit cu adevărat să scoată o arhivă video secretă de 40 GB, care a fost filmată în mai multe instituții ale Serviciului Penitenciar Federal sub controlul agenților din departamentul M al FSB din Rusia. Această arhivă conține peste 1000 de videoclipuri și documente care confirmă natura sistemică a torturii în închisorile rusești”, a declarat fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osechkin.

Potrivit lui Osechkin, arhiva „conține cel puțin 24 de fișiere video filmate de așa-numiții dezvoltatori de capo – activiști care cooperează cu agenți și torturează alți deținuți la instrucțiunile lor”. (n.r. conform wikipedia: În sens restrâns, capo-activiștii sunt prizonieri numiți să îndeplinească funcția de supraveghetori, șefi. Aceștia colaborează cu agenții din cadrul penitenciarelor).

Începând cu anul 2013, Gulagu.net publică poveștile deținuților care sunt supuși torturii și violului. În ianuarie 2021, Gulagu.net a lansat un film în care deținuții vorbeau despre cererile de a plăti 50-300-500 mii de ruble astfel încât să nu fie violați sau umiliți.

În urma acestui documentar, autoritățile au anunțat despre inițiere unui dosar penal în temeiul articolului privind acte violente de natură sexuală.

Site-ul gulagu-net.ru nu mai poate fi accesat după anunțul cu privire la scoaterea din țară a celor 40GB de informații secrete. 

sursa: realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata