Putin vrea să transforme invazia terestră eșuată într-o „luptă aeriană”
Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, ceea ce ar reprezenta un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în luptă pentru a sprijini o ofensivă terestră.
Postul de televiziune britanic Sky News a informat, pe 14 februarie, citând o serie de rapoarte ale unor servicii de informații occidentale, că Rusia desfășoară avioane de vânătoare și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina..
Evaluările occidentale arată faptul că, în acest fel, forțele președintelui rus, Vladimir Putin, intenționează să transforme invazia terestră problematică într-o “luptă aeriană”.
Teama privind declanșarea unei lupte aeriene masive în Ucraina i-a determinat pe aliați să acorde prioritate aprovizionării Kievului cu sisteme de apărare aeriană și muniție de artilerie pentru a răspunde la schimbarea de abordare a Moscovei, în timp ce războiul de aproape un an intră într-o nouă fază.
Cu toate că, deocamdată, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, insistă asupra faptului că SUA nu văd indicii directe ale unui atac aerian masiv, la întâlnirea de marți cu aliații din cadrul NATO, acesta a atras atenția asupra amenințării reprezentate de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse.
Și cotidianul The Financial Times a relatat că informațiile împărtășite între statele membre NATO privind acumularea de avioane în apropierea graniței ruso-ucrainene au dus la solicitări privind livrarea rapidă de echipamente de apărare antiaeriană și muniție de artilerie la Kiev.
Ziarul britanic a citat un înalt oficial al administrației americane, care a spus despre briefingul de marți al lui Austin: “El a declarat foarte clar că avem puțin timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă și că aceștia au nevoi foarte specifice”.
,,Forțele Terestre ale Rusiei sunt destul de epuizate, iar acesta este cel mai bun indiciu că Moscova își va schimba tactica spre o luptă aeriană. Dacă ucrainenii vor să supraviețuiască, trebuie să aibă cât mai multă apărare antiaeriană și cât mai multă muniție”, a adăugat oficialul american.
Încă din primele săptămâni ale războiului, Rusia a folosit cu moderație forța sa aeriană considerabilă, bazându-se pe rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și trupe la sol.
Analiștii occidentali au speculat că acest lucru s-ar putea datora temerilor Moscovei că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei reprezintă o amenințare pentru avioanele rusești.
Dar evaluările serviciilor de informații indică faptul că forța aeriană rusă este „de fapt destul de bine conservată”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt.
,,Ne așteptăm ca ei să se pregătească să lanseze o campanie aeriană și să încerce să dezactiveze apărarea aeriană ucraineană prin atacuri”, a declarat diplomatul citat de Financial Times.
Citește mai mult AICI