Trei deputați ucrineni au propus Radei Supreme spre examinare modificări legislative care ar implica pierderea automată a cetățeniei ucrainene „în cazul unei achiziții voluntare” a pașaportului rus. Este vorba despre modificarea Legii cu privire la cetățenia Ucrainei, potrivit, potrivit agenției de știri „Українські Новини”.

Textul proiectului de lege și documentele însoțitoare au fost înregistrate în data de 23 iulie. Autorii inițiativei sunt deputații Nikolai Knyazhitsky (fracțiunea Solidaritate Europeană), Natalya Pipa (Golos) și Oksana Savchuk (deputat neafiliat).

Textul proiectului de lege nu a fost făcut public. Cu toate acestea, în notificarea de pe portalul oficial al Radei, Rusia este numită „stat agresor”.

În declarația oficialilor ucraineni va fi inclusă o mențiune nouă privind  cetățenia altor țări

Cu puțin timp înainte de aceasta, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a pus în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare din 16 iulie „Cu privire la măsurile suplimentare de coordonare a implementării politicii de stat în domeniul cetățeniei”.

Conform decizii, este planificată includerea în declarațiile oficialilor ucraineni a unei mențiuni  noi privind deținerea cetățeniilor altor state sau a unui permis de ședere în altă țară.

Kozak: Aproape un milion de ucraineni au primit cetățenia rusă

Între timp, Dmitry Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse a declarat, pe 20 iulie, că din 2016 până în 2020, aproape un milion de ucraineni au primit cetățenia rusă.

Sursa: https://www.dw.com