„Râuri de bani rusești“ inundă Italia

0 153

Sume atât de mari de bani în numerar au ieșit din ambasada Rusiei la Roma, încât au atras atenția serviciilor de informații italiene. „Este evident o problemă sistemică”, a declarat senatorul Enrico Borghi, membru al Comisiei de Informații din parlamentul italian, controlată de opoziție.

O investigație a Unității de Informații Financiare a Băncii Italiei a constatat o serie de anomalii, inclusiv retragerea a aproximativ 4 milioane de euro (4,35 milioane de dolari) în numerar, din două conturi deținute de Ambasada Rusiei la Roma de când armata Kremlinulului a invadat Ucraina, scrie CEPA.

Sancțiunile occidentale au redus capacitatea Rusiei de a transfera bani prin sistemul bancar, dar rețeaua sa diplomatică, desigur, încă funcționează. Acum, serviciile de informații lucrează pentru a înțelege dacă numerarul de negăsit – obținut prin 21 de retrageri, uneori în valoare de până la 100.000 de euro la un moment dat – este folosit pentru a finanța operațiunile de influență ale Kremlinului.

Metodă folosită de KGB

Oficialii italieni cred că cea mai credibilă ipoteză implică o strategie pe mai multe direcții care amintește de KGB. Cea mai evidentă utilizare a banilor este plata persoanelor legate de stat pentru accesul la informații sensibile, cum ar fi noi modele de arme sau chiar secrete NATO (un ofițer al marinei italiene a fost arestat pentru asta în 2021).

O altă abordare mai subtilă este prin plăți către așa-zișii agenți de influență – jurnaliști, experți, influenceri, scriitori și bloggeri, profesori universitari și cercetători din think tank-uri, pentru a exprima narațiunile care susțin cauza Kremlinului.

Vestea despre acest lucru a apărut în aceeași zi – 14 noiembrie – cu ancheta Cipru Confidential , care a scos la iveală mai multe canale prin care susținătorii lui Vladimir Putin au mutat bani și și-au ascuns averea în străinătate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata